Dorade met citroen, kappertjes en olijven

Ik weet dat manlief er niet zo van houdt om van een hele vis te peuzelen, maar deze dorade met citroen, kappertjes en olijven vond hij toch wel super lekker. Het is even een klusje om te eten zei hij, maar het was het helemaal waard. En dat is het ook. Een smaakvol visje met een knapperig huidje, een delicatesse voor de ware visliefhebber.

 

Dorade

 

De dorades die in Nederland te koop zijn, zijn meestal gekweekte vissen. En daar is niets mis mee, zolang het maar een ASC-keurmerk heeft. Dit keurmerk staat voor verantwoord gekweekte vis. De dorade komt veel voor in de Middellandse Zee en daar kan je ze dan ook vers kopen en eten.
Er zijn drie soorten dorade, de dorade grise (zeekarper), dorade rose (goudbrasem) en dorade royal (zeebrasem). De goudbrasem wordt veel gekweekt. En omdat deze vis gekweekt worde, is deze het hele jaar goed verkrijgbaar.

 

De dorade heeft een stevige, volle iets vettige smaak. Je kunt de vis bakken, grillen, bereiden op de barbecue of in de oven, stoven of frituren.
Een populair gerecht in de Middellandse Zee landen is een hele dorade in zoutkorst.
Natuurlijk kan je dorade filets vragen aan jouw visboer, die bak je heel snel in de pan. Maar een hele dorade heeft toch wel meer smaak en is net zo makkelijk te bereiden. Vraag je visboer dan wel of hij de vis wil schoonmaken.

 

Misschien koop je nooit vis omdat je het te spannend vindt om te bereiden. Dat is zonde. Koop eens een hele dorade. Ik heb nog een recept voor jou wat heel makkelijk is en niet kan mislukken. Namelijk deze Dorade met tomaatjes uit de oven. Zet de ovenschaal in de oven en bak dit ongeveer 25-30 minuten, afhankelijk van de grootte van de vis. (Als je een vin er makkelijk van af kunt trekken is de vis gaar).

 

Italiaanse smaken

 

Door de vis te bakken in een hele goede olijfolie en hierin dan knoflook, oregano kappertjes, olijven en citroen in te verwerken, heb je echt de smaken van Italië of in ieder geval van de Middellandse Zee landen te pakken.
Wij aten hier een simpele groene salade en gebakken aardappeltjes bij.

 

 

Recept Dorade met citroen, kappertjes en olijven:

Dorade met citroen, kappertjes en olijven. Deze hele vis met knapperig velletje is een delicatesse voor de ware visliefhebber.
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd, Vis
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 dorades (ong. 500 gr)
  • 1 el bloem
  • Peper en zout
  • 3 tenen knoflook
  • 5 el extra vierge olijfolie
  • 2 el verse oregano
  • 1 el kappertjes
  • ½ citroen, rasp en sap
  • 8 zwarte Kalamata olijven

Instructies
 

  • Dep de dorades droog en bestuif ze met bloem. Bestrooi ze dan met peper en zout.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes.
  • Verwarm de olijfolie in een grote bakpan op middelhoog vuur en bak hierin de dorades aan beide kanten goudbruin en gaar in ongeveer 10 minuten.
  • Doe de knoflook, oregano en kappertjes de laatste minuut bij de vis in de pan en bak dit even mee. Doe dan de citroenrasp en sap en de olijven erbij en laat dit even inkoken.
  • Schep de vis op een schaal of op borden en lepel alles uit de pan over de vis.
  • Garneer met een plakjes citroen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating