Als je je afvraagt of dillepesto gewoon basilicumpesto is, gemaakt met dille… dan heb je niet helemaal gelijk. Ik maakte het op een avond klaar om te serveren bij een groot bord gegrilde groenten en ik vond het zo lekker. Daarom heb ik het recept uitgewerkt en gedeeld met jullie. Dillepesto is ontzettend lekker en ontzettend veelzijdig. Het is vooral lekker bij vis, maar ook bij aardappelen of gegrilde groenten. Of maak er een lekkere dressing van.
Dillepesto verdient zeker een eigen recept. Ik heb onderaan het bericht een aantal ideeën toegevoegd om het te gebruiken!
Gebruik dillepesto als saus of spread. Pasta, pizza, bowls, sandwiches. Je kunt niet fout gaan met dillepesto als basisspread of saus.
Gebruik als dip. Pesto en gegrilde groenten passen perfect! Je kunt dillepesto mengen in hummus of het op zichzelf gebruiken als dip op een veggie plateau.
Voeg toe aan saladedressings. Pesto kan eenvoudig worden gemengd in saladedressings. Meng het gewoon met meer olijfolie en citroensap en sprenkel het over de salade.
Gebruik het als topping voor aardappelen. Dille en aardappelen zijn een match made in heaven, dus druppel dillepesto over geroosterde aardappelen.
Dille
Ik heb het gevoel dat dille een erg ondergewaardeerd kruid is. Ik ben er in ieder geval dol op.
Dille heeft hele fijne naaldachtige bladeren en is familie van venkel en kervel. Het heeft een verfijnde anijsachtige smaak.
Dit kruid is ontzettend populair in de Scandinavische landen, Duitsland, Polen en Rusland.
Omdat het kruid zo fijn is, kook je het niet mee in gerechten maar gebruik je het ‘rauw’.
Dille wordt vaak gebruikt in sauzen en soepen zoals de koude rode bietensoep Borsjt.
Ook wordt dille gebruikt om Gravad Lax te maken.
Er zijn zoveel leuke manieren om pesto te eten! Hier zijn wat ideeën voor het serveren van dillepesto:
Geroosterde bietjessalade
Salade met makreel en spelt
Orzotto met asperges en dillepesto
Gegrilde gravad lax met asperges een zeekraal
Naanbrood belegd met voorjaarsgroenten
Pappardelle met raapstelen en groene asperges
Zalm met bietjessalade
Tips:
Als je geen keukenmachine hebt, gebruik dan een blender.
Of je kunt alles met de hand fijnmalen. Het zal niet helemaal zo glad zijn, maar de smaken zullen er wel zijn.
Bewaren in de koelkast: Bewaar in een luchtdichte verpakking tot 1 week.
Om te voorkomen dat pesto bruin wordt, is het een goed idee om een dun laagje olijfolie op het oppervlak van de pesto te druppelen voordat je het in de koelkast zet.
Je kunt het in een blok pesto invriezen als je het in één keer wilt gebruiken. Of je kunt het invriezen in een ijsblokjesvorm, zodat je er steeds een beetje uit kunt halen.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.