Deze craquelé speculaas beurre noisette koeken zijn zacht, chewy en vol met warme pittige smaken! Het zijn koeken die in smelten in je mond en het is een van mijn favoriete koekjes omdat het alle smaken van de winter heeft waar ik van hou!
Door het koekjesdeeg in poedersuiker te rollen, krijgt het een gekreukelde bovenkant waardoor dit koekje perfect is voor de feestdagen! Iets aan een craquelé koekje roept gewoon de feestdagen bij mij op!

Craquelé speculaas beurre noisette koeken

 

Craquelé koeken

 

Deze craquelé koeken zijn niet alleen zo lekker, maar ze laten je huis ook nog eens heerlijk ruiken als ze gebakken worden! De warme speculaaskruiden stromen door het hele huis en maken alles warm en gezellig! Deze koekjes zijn vrij uniek omdat ze een licht verhoogde, gebarsten bovenkant hebben en een knapperige buitenste ‘korst’ en toch een zachte binnenkant.

Het craquelé ontstaat doordat tijdens het bakken van de bolletjes, de buitenkant van het deeg aanzienlijk sneller uithardt dan de binnenkant. De gassen en stoom die moeten ontsnappen, breken er met geweld doorheen, waardoor scheurtjes ontstaan. En door de poedersuiker valt dit dan meer op.

Terwijl de koekjes bakken, kreukt en barst de suikerlaag van de banketbakkers terwijl de koekjes hun vorm aannemen. Vandaar de schattige craquelé-naam. Ik hou van deze koekjes.
De buitenste laag wordt alleen maar knapperiger, terwijl het midden zo zacht blijft.
Je weet dat ze klaar zijn als ze die kenmerkende barsten bovenop beginnen te ontwikkelen. Meestal duurt dit ongeveer 12 minuten, afhankelijk van hun grootte.

 

Beurre noisette

 

Ik heb voor extra smaak beurre noisette gebruikt in het deeg. Beurre noisette is Frans voor hazelnootboter Dit is roomboter wat bruin ‘gekookt’ wordt. Het geeft de koeken een heerlijke en nootachtige smaak. Dit met de speculaaskruiden geeft een feestelijk koekje.
Deze extra diepe smaak van de boter ontstaat door het verhittingsproces. Pas op: de boter mag niet verbranden. En uiteraard gebruik je hier roomboter voor.

 

Tips:

 

De koeken zijn nog zacht als ze uit de oven komen, maar worden vanzelf buiten de oven harder.

Andere craquelé koekjesrecepten zijn deze zalige Craquelé citroen boterkoeken en Craquelé chocolade fudge koekjes. Probeer die ook eens.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Craquelé speculaas beurre noisette koeken: