Deze cranberry kersencompote met whisky is een heerlijke saus om met de feestdagen te serveren. Je kunt het ruim van tevoren bereiden, laat dan afkoelen en zet afgedekt weg in de koelkast. Je kunt deze compote warm of koud serveren. Het is lekker bij kip, kalkoen en varkensvlees. Het is zuur, zoet en rijk en kost maar 20 minuten om te maken.

Cranberry kersencompote met whisky

 

Cranberries

 

Cranberries zijn een traditioneel ingrediënt voor de feestdagen en deze cranberry kersencompote is een van mijn favoriete recepten. Het heeft de perfecte hoeveelheid zuur en zoetheid om de rijke smaken op de Kersttafel in evenwicht te brengen.
De smaken doen denken aan de cranberrysaus die we allemaal aten tijdens de feestdagen. Maar die traditionele smaken worden met dit recept naar een hoger niveau getild, ook al duurt het maar 20 minuten om te maken. Bovendien kan je het van tevoren maken, zodat je koken een stuk makkelijker wordt.

 

Cranberrycompote is niet ieders favoriet, maar ik heb er persoonlijk een diepe, blijvende liefde voor en kan me geen Kersttafel voorstellen zonder. Ik probeer meestal elk jaar een nieuw recept uit – je kunt er gewoon zoveel mee doen – maar dit recept zou wel eens een blijvende favoriet kunnen worden. Wat kan je nou fout doen door whisky en kersen aan iets toe te voegen?

 

We hebben maar een klein Kerstdiner dit jaar, dus ik heb maar 2 schaaltjes van deze compote gemaakt. Omdat ik het een paar dagen van tevoren heb gemaakt, is het een hele strijd om het niet gewoon met een lepel op te eten. Ik raad aan om dit recept te verdubbelen, zodat je er zeker van bent dat je genoeg hebt tot de Kerstdagen en hopelijk daarna.

 

Variaties

 

Dit simpele recept is behoorlijk perfect. Als je er echter mee wilt experimenteren, kan je een paar verschillende variaties proberen. Hier zijn een paar van mijn favorieten:

Maak het pittiger. Dit is een heel winters gerecht, en je kunt het nog pittiger maken door het er kaneel, piment, kruidnagel, nootmuskaat en zelfs wat gember aan toevoegen. Deze geven de compote een beetje pit, en passen ook goed bij de fruitige smaken.

Een veelvoorkomende toevoeging aan cranberrycompotes en sauzen is wat alcohol. Een rode wijn of port in plaats van whisky kan ook erg lekker zijn.
Voeg citrus toe. Als je van citrus houdt, kun je die smaak versterken door sinaasappel-, citroen- of grapefruitschil aan toe te voegen.

 

Tips:

 

Dit recept is ook fantastisch op een warme scone. Of gebruik het in een sandwich met plakjes kip- of kalkoenfilet en een tosti. En het zal zeker niet misstaan op een kaasplank.

Cranberry kersencompote met whisky

Je kunt verse of diepvries cranberries gebruiken voor dit recept.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Cranberry kersencompote met whisky: