Deze buikspek langzaam gegaard in de oven is een heerlijk gerecht om voor meerdere personen te bereiden. Elke keer als ik dit maak, is het een groot succes. Misschien denk je dat kan ik niet bereiden, maar het is echt niet moeilijk om te maken. Als je het recept volgt dan lukt het jou ook. Probeer het eens!
Door het buikspek heel langzaam te garen, krijg je super mals vlees en een heerlijke krokante korst erop. Dit noemen ze zo mooi ‘crackling’ in het Engels. Het lijkt een beetje op kaantjes, die zijn ook zo lekker krokant.
Het enige wat van je gevergd wordt met dit recept is geduld. Het vlees moet namelijk erg lang in de oven. Maar die doet in principe het werk voor je. Af en toe pas jij de temperatuur van de oven aan en verder heb je er weinig werk aan.
Buikspek
Een varken heeft spek op z’n rug en op de buik. Het vlees inclusief vet noemen we buikspek. Ontbijtspek, katenspek en Zeeuws spek wordt gemaakt van buikspek.
Dit doorregen vlees is behoorlijk vet. Maar wel ontzettend lekker om in z’n geheel te braden in de oven of op de barbecue. Buikspek in lapjes gesneden zijn de bekende speklapjes.
Speklapjes
Speklapjes worden gesneden het buikspek van het varken. Het speklapje uit het buikspek bevat ook naast spek ook vlees. Als je aan de lijn doen, is een speklapje eten niet zo’n goed idee. Maar een goed bereid speklapje kan wel ontzettend lekker zijn.
In mijn blog: Verschillende soorten varkensvlees kan je nog meer bijzondere stukken varkensvlees vinden.
Tips:
Pas op met de stappen wijn of water bijvullen. Een hete glazen (Pyrex) ovenschaal kan uit elkaar klappen als je koude vloeistof bijvult, let daarop!
Serveer bij dit gerecht In de oven geroosterde aardappelen en deze lekkere Koolsla met walnoten en cranberry’s.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Cynthia
januari 29, 2020 @ 12:44 pm
Pas op met de stappen wijn of water bijvoeren. Ik gebruikte een glazen ovenschaal en deze klapte voledig uit elkaar. Prachtig recept maar voor de schrijver misschien erbij vermelden dat het gebruik van een Pyrex ovenschaal niet kan.
Hanneke de Jonge
januari 29, 2020 @ 2:09 pm
Oh Cynthia, wat vreselijk om te vernemen, hoop dat de schade is meegevallen. Maar fijn dat je mij dit hebt laten weten, ga het gelijk aanpassen. Dankjewel, Hanneke
Irma van Dijk
augustus 2, 2021 @ 9:33 am
Super recept! Gisteren gemaakt, voortreffelijk! Super mals vlees, genoten… Dit ga ik vaker maken! Dank voor het geweldige recept!
Hanneke de Jonge
augustus 3, 2021 @ 1:30 pm
Hoi Irma, super leuk om te horen. Ben altijd blij als iemand mijn recept lekker vind, dankjewel voor het delen.
Wim Mein
december 6, 2021 @ 5:31 pm
Echt mooi recept, misschien iets korter. Hangt ook van het vlees af, ik had met vetlaag zonder zwoerd. Wees niet te zuinig met knoflook (als je liefhebber bent). Wij gebruikten 8 tenen gehalveerd op 600 gram buikspek. Samen met gebakken groene kool een heerlijke diner. Top recept en simpeler dan simpel.
Hanneke de Jonge
december 7, 2021 @ 8:20 am
Dankjewel Wim, altijd leuk om te vernemen dat een recept in de smaak valt. Ja afhankelijk van het soort vlees kan het korter of moet het langer in de oven. En ben je gek op knoflook, leef je dan inderdaad uit. Gr. Hanneke
Dagmar
december 22, 2021 @ 8:27 pm
Wat lijkt me dit een heerlijk recept! Ik ga hem vrijdag voorbereiden voor de kerst. Ik vroeg me alleen nog wel af, moet de oven op elektrische stand of hete lucht?
Hanneke de Jonge
december 23, 2021 @ 8:13 am
Hoi Dagmar, leuk dat je dit gaat maken. Ik heb het op de elektrische stand bereid. Als je het buikspek voorbereid, dan zou ik het alleen maar op de lage stand laten garen en dan met de Kerst eerst ook op de lage stand weer verwarmen. Daarna op de hoge stand zetten zodat het zwoerd lekker knapperig wordt. Succes ermee.
wim2
juli 30, 2022 @ 4:24 am
top recept!
Hanneke de Jonge
juli 30, 2022 @ 7:45 am
Hoi Wim, super leuk om te horen. Dankjewel, Hanneke
Addy
oktober 24, 2022 @ 8:09 am
Laats gemaakt, wat een heerlijk stuk vlees krijg je dan, en dan die heerlijke jus erbij.Ga hem vandaag weer maken,lekker met zuurkool stamppot
Hanneke de Jonge
oktober 26, 2022 @ 9:46 am
Hoi Addy, super leuk om te horen, dankjewel. En ja bij zuurkool is dit natuurlijk ook super lekker!
Ethan
januari 29, 2023 @ 1:05 pm
Ik vind het een heerlijk recept en ga het zeker vaker maken. Alleen even een vraag. Op de hoogste stand aan het begin en eind ziet de kamer blauw omdat het vlees denk aardig ligt te spetteren ook de oven is daarna aardig vies, hoe voorkomen jullie dat?
Hanneke de Jonge
januari 30, 2023 @ 7:37 am
Hoi Ethan, ik kan alleen maar bedenken dat het spek niet goed droog gedept is of dat je teveel olie gebruikt hebt om de schaal mee in te vetten. Of heb je de schaal te hoog onder de grill staan? Als de oven niet schoon is, gaat deze ook erg roken bij hoge temperaturen. Hoop dat je hier iets aan hebt.
Mvg, Hanneke
Johannes spek
februari 23, 2023 @ 2:26 pm
En wanneer moet de kippenbouillon daarbij?
Hanneke de Jonge
februari 23, 2023 @ 2:52 pm
Hallo Johannes, bij stap 6 kan je lezen dat dan de kippenbouillon erbij gaat. Succes ermee.
Groetjes, Hanneke