Bruine bonen curry met rijst

Ik mocht van Peulvruchten.nl diverse soorten peulvruchten ontvangen en werd uitgedaagd om daar leuke recepten mee te verzinnen. Van de gedroogde bonen heb ik deze heerlijke en aromatische bruine bonen curry met rijst gemaakt. Het is een Afghaans recept en daar heet deze curry Lubya. Nu ben ik gek op de Midden-Oosterse keuken, daarom deze curry. Ik denk dat Bartje wel voor deze bruine bonen curry zou bidden, wat denk jij?

 

Comfort food

 

Zo’n bowl met deze curry is comfort food ten top. Helemaal niet spicy maar wel lekker kruidig. Dit komt door het gebruik van koriander en komijn, typische specerijen die gebruikt worden in de Midden-Oosterse keuken. Daarbij nog gedroogde munt, die het geheel lekker fris maakt. Door de specerijen samen te bakken met de ui en knoflook, geven deze specerijen nog meer smaak. En door de tomaten krijgt de curry een prachtige rode kleur. Bruine bonen zijn nog nooit zo lekker geweest.

 

Bruine bonen**

 

Koop jij wel eens gedroogde peulvruchten? Deze zie je steeds meer in de supermarkten liggen en dat is fijn. Peulvruchten zijn goedkoop en gezond. Alleen moet je met gedroogde peulvruchten zoals deze bruine bonen, wel rekening ermee houden dat ze eerst geweekt worden voordat je ze kan koken.

 

Je spoelt de bonen eerst goed schoon en daarna zet je ze ongeveer 8 uur in de week in een pan met koud water. Door het weken wordt de kooktijd verkort en krijgen de bruine bonen een zachter en romiger structuur. Doe dit dus een dag of avond van tevoren.
Ik heb ze ongeveer 40 minuten gekookt, maar meestal heb je er een uurtje voor nodig. Maar omdat de bonen ook nog verder gekookt werden in de saus, heb ik het iets korter gedaan.

 

Ik had een zakje van 500 gram bonen gekregen en heb daarvan ongeveer 300 gram gebruikt voor dit gerecht. Maar ik heb wel het hele zakje in een keer geweekt en gekookt. De rest van de gekookte bonen kan ik weer gebruiken in deze Mexicaanse gehaktschotel met zoete aardappel of Mexicaanse bowl met rijst.

 

Tips:

 

Kook de peulvruchten altijd in water zonder zout of in een zoutarme bouillon. Het zout zorgt er namelijk voor dat de velletjes van de bonen taai worden.
Ik heb ook nog een heerlijk recept voor een Spicy bruine bonensoep voor jou.
Serveer de curry met gekookte (witte) rijst of met zelfgemaakt naanbrood.

 

 

Recept Bruine bonen curry met rijst:

Bruine bonen curry met rijst. Maak eens iets heel anders met bruine bonen. Deze heerlijke en kruidige curry bijvoorbeeld. Lekker met rijst.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gr gedroogde bruine bonen**
  • 1 grote rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 el komijnzaadjes
  • 1 el korianderzaadjes
  • 1 tl gedroogde munt
  • 2 el ghee of geklaarde boter
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250 ml groentebouillon
  • honing, naar smaak
  • Peper en zout
  • 5 takken koriander
  • gekookte rijst

Instructies
 

  • Een dag ervoor: week en kook daarna de bonen (zonder zout) volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Snipper de ui (houd wat achter) en hak de knoflook fijn. Stamp de komijn- en korianderzaadjes fijn.
  • Smelt de ghee in een grote pan en fruit hierin de ui op laag vuur in ongeveer 5 minuten.
  • Voeg dan de knoflook, komijn en koriander erbij en bak dit even mee. Voeg dan de munt, het blik tomatenblokjes en de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • Laat dit ongeveer 10 minuten inkoken tot je een dikke saus hebt. Dan gaan de gekookte bruine bonen erbij en laat dit nog op laag vuur ongeveer 10 minuten pruttelen.
  • Breng de curry op smaak met zout en lekker veel peper en misschien een beetje honing.
  • Schep de curry in een kom, garneer met korianderblaadjes en overgebleven rode ui en serveer het met gekookte rijst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating