Het was al een tijdje geleden dat ik iets gebakken had. Tijd om de oven weer aan te zetten en iets lekkers te maken. Ik vond nog een blikje zelfgemaakte dulce de leche in de koelkast en ik had eigenlijk zin in chocolade. Tada, het zijn overheerlijke brownies met karamel geworden. Tjonge wat hebben wij ervan zitten smullen, de lekkerste brownies die hij ooit gegeten had, volgens mijn man.
Brownies
Een chocolade brownie of gewoon brownie is een gebakken chocoladecake. Brownies kunnen in verschillende vormen gemaakt worden en kunnen cakeachtig of een beetje fudgy (beetje kleverig) zijn. Het is een van oorsprong Amerikaanse lekkernij wat daar als tussendoortje of als warm nagerecht met een bolletje ijs gegeten wordt.
Je hebt ook een lichte variant op de brownie en die wordt blondie genoemd, deze wordt met witte chocolade en witte basterdsuiker gemaakt.
Brownies maken is niet zo moeilijk en aardig vergevingsgezind. Je kunt de cake een beetje kleverig maken door het iets korter te bakken of bak het iets langer tot het cakeachtig is.
Door de chocodrops of stukjes chocolade in de brownie en de karamel op de brownie, wordt deze lekker smeuïg.
Ben jij ook zo gek op brownies? Dan heb ik nog meer heerlijke recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze:
Twee kleuren brownie met verse vijgen
Kruidige mokka brownies
Brownies gemaakt van zwarte bonen
Pindakaas noten brownies
Brownies met Knoppers nutbar
Heerlijke smeuïge brownies
Chocolade brownies met pompoen
of deze Chocolade brownie pudding als nagerecht.
Dulce de leche*
Dulce de leche is een karamelpasta wat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Daar zijn ze gek op karamel en op zoetigheid. Het wordt gemaakt van melk, suiker, vanille en bakpoeder. Dit wordt heel lang op laag vuur gekookt zodat er een karamel ontstaat. Je kunt het gebruiken in heel veel zoete gerechte gebruiken zoals taarten, ijs, nagerechten, koekjes of zelfs op brood.
Maar je kunt het heel eenvoudig zelf maken door blikjes gecondenseerde melk te laten koken in een grote pan met water. Maak dan maar meerdere blikjes, altijd lekker om op voorraad te hebben. Deze blikjes blijven namelijk heel lang houdbaar in de koelkast.
Hoe jij dulce de leche kunt maken lees je hier.
Recept Brownies met karamel:
Ingrediënten
- 100 gr pure chocolade
- 115 gr roomboter
- 3 grote eieren
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 mespuntje zout
- 90 gr zelfrijzend bloem
- 2 el cacao
- 250 gr dulce de leche*
- 50 gr chocodrops
- 1 tl grof zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 165˚C.
- Bekleed de binnenkant van een vierkant bakblik van 22 cm met bakpapier.
- Hak de chocolade in stukjes en voeg dit samen met de boter in het pannetje en laat dit op je laagste vuur op de laagste stand smelten. Laat iets afkoelen.
- Klop ondertussen de eieren met de suiker en zout met een mixer ongeveer 5 minuten schuimig tot een witte massa is ontstaan.
- Voeg hierbij al kloppend het chocolademengsel in een dun straaltje erbij.
- Zeef de bloem en cacaopoeder hierboven en meng dit voorzichtig met een spatel zodat het mengsel luchtig blijft. Spatel als laatste de chocodrops of stukjes chocolade erdoor.
- Giet het mengsel in het bakblik.
- Lepel kleine dotjes dulce de leche op de brownie en bestrooi met zeezout.
- Zet het bakblik in de oven en bak in 30-35 minuten. Check dan met een satéprikker of de brownie gaar is. Als deze er droog uitkomt kan je het bakblik uit de oven halen.
- Laat de brownie afkoelen en snijd het dan in 16 stukken.