Na een feestje hield ik nog een heel stokbrood over en heb het verwerkt in dit zalige dessert. Je kunt natuurlijk ook ‘oude’ boterhammen hiervoor gebruiken. Deze broodpudding met kersen en chocola is het perfecte en gemakkelijke recept om vooraf te bereiden voor vrienden en familie. De rijke chocolade, lekkere kersen en zoete brood zorgen voor de perfecte combinatie. Het is een van onze familiefavorieten aller tijden. Het smaakt altijd heerlijk en je kunt variëren afhankelijk van wat er in je keukenkastjes ligt.
Broodpudding
Dit is het recept voor een zalige broodpudding oftewel bread and butter pudding.
Als je broodpudding maakt, gebruik dan oud brood zodat het al het vocht opneemt.
Het is een hele fijne manier om oud brood te verwerken in een heerlijk dessert.
Broodpudding wordt dus gemaakt van broodresten, eieren, melk en suiker.
Het brood wordt geweekt in een soort custard, hieraan kan je nog andere smaakmakers toevoegen. Zoals bijvoorbeeld (gedroogd) fruit, kaneel, cacao, vanille en/of een scheutje drank.
De pudding wordt gebakken in een hete oven tot de custard gestold is en de bovenkant goudbruin en lekker krokant is.
Wit brood geeft het beste resultaat, maar eigenlijk kan je elke soort brood gebruiken. Verwerk dus gerust je bruin brood, overgebleven Kerststol, croissants en stokbroden in je broodpudding. Let wel: het moet oud brood zijn, dat zal het best het custardmengsel absorberen. Verkies je een krokantere, drogere broodpudding? Ga dan voor een lage ovenschotel. Houd je net van die romige structuur, gebruik dan een diepere ovenschaal.
Tips:
Dit is een geweldig recept om van tevoren voor te bereiden voor gezelschap! Je kunt de ongebakken broodpudding met chocolade en kersen een paar uur voor het avondeten maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Een uur voordat u het dessert serveert, schuift u het in de oven!
Volle melk werkt prima. Ik heb dit niet getest met een plantaardige melk, maar ik kan me voorstellen dat dat prima zou werken!
Ook heerlijk is het om het brood te besmeren met roomboter en een jam.
De pure chocolade en kersen passen zo goed bij elkaar! Je bent echter van harte welkom om jouw favoriete chocoladesoort te gebruiken.
Je kunt verse kersen of die uit de diepvries gebruiken.
Geen fan van kersen? Vervang het dan door frambozen of aardbeien.
Bekijk deze andere broodpudding recepten die ook heerlijk zijn:
Croissant mocca broodpudding met Amarula
Broodpudding van vruchtenbrood
Broodpudding met peer en karamel
Broodpudding gemaakt van Kerststol
Broodpudding van krentenwegge met frambozen
Broodpudding gemaakt van croissants
Broodpudding van Fries suikerbrood met Beerenburgsaus
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Broodpudding met kersen en chocola:
Ingrediënten
- 1 stokbrood
- 200 ml melk
- 200 ml room
- 3 eieren
- 3 eetl (riet)suiker
- 1 merg van een vanillestokje
- 150 gr kersen, ontpit
- 75 gram donkere chocolade, in stukjes gehakt
- 1 tl kaneel
- 3 klontjes boter
- 1 eetl rietsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Snijd het stokbrood in plakjes.
- Kluts de melk, room, eieren, suiker, vanille en kaneel door elkaar.
- Leg het stokbrood dakpansgewijs in de ovenschaal en giet het mengsel eroverheen (zorg dat al het suikerbrood nat is). Verdeel de kersen, chocoladestukjes en boterklontjes eroverheen. Strooi er wat rietsuiker over voor een krokante topping.
- Zet in de oven voor 30-35 minuten.
- Serveer lauwwarm.
2 reacties
En de klontjes boter?
Oeps, vergeten te melden in het recept. Die gaan op het laatst op het brood. Bedankt voor het melden. Groetjes, Hanneke