Bloedsinaasappeltaart

Ik heb voor jullie een heerlijke bloedsinaasappeltaart welke jij voor jouw lief kunt maken. Het is de tijd van bloedsinaasappelen en Valentijnsdag komt eraan. Reden om deze twee te combineren in een heerlijke friszure Valentijnstaart in hartvorm. Als je geen bakblik in een hartvorm hebt, kan je natuurlijk ook een ronde taart bakken.

 

Bloedsinaasappelen

 

De bloedsinaasappel of ook wel de wijnsinaasappel genoemd, is een sinaasappelsoort die van binnen rood is. Er bestaan twee variaties, namelijk de volbloed (de schil en het vruchtvlees zijn rood) en de halfbloed (die hebben alleen rood vruchtvlees). En hierin bestaan ook weer verschillende rassen.
De smaak van een bloedsinaasappel is lekker friszuur die nóg frisser is dan de ‘gewone’ sinaasappel.

 

Deze sinaasappel dankt zijn naam aan het ‘bloeden’ wanneer je hem opensnijdt.
De bloedsinaasappel komt uit het Middellandse Zeegebied zoals Sicilië, Spanje en Israël.
Ze zijn maar kort in het seizoen, namelijk van december tot maart, dus als je ziet liggen koop ze dan snel.

 

Deze sinaasappel lekker om zo te eten, te verwerken in een salade of zoet gerecht of te persen tot vruchtensap. En ze zijn niet alleen superlekker, maar ook heel gezond en rijk aan vitamine C.

 

Bewaar bloedsinaasappels in de koelkast, maar eet ze wel op kamertemperatuur. Dan komen de smaken het beste tot zijn recht.
Een bloedsinaasappel is over het algemeen eén tot twee weken houdbaar.

 

Valentijnsdag

 

14 februari is het Valentijnsdag en mijn verjaardag. En het is ontzettend leuk om op deze dag jarig te zijn kan ik jullie verklappen.
Deze dag geven geliefden elkaar extra aandacht met bijvoorbeeld bloemen, kaarten of cadeautjes. Ze noemen het de dag van de liefde, maar ook de dag van commercie.
En dat het weer bijna Valentijnsdag is, barst het momenteel weer van de Valentijnsdagreclame en bij mij dus van de Valentijnsrecepten. Tja ik blijf toch een romanticus.

 

 

Recept Bloedsinaasappeltaart:

Bloedsinaasappeltaart. Het is het seizoen van de bloedsinaasappels en het is bijna Valentijnsdag. Goede reden om deze heerlijke taart te maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 5 grote bloedsinaasappels
  • 5 eieren, eiwit en eigeel gesplitst
  • 175 gr rietsuiker + 1 el
  • 250 gr amandelmeel
  • 50 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el oranjebloesemwater
  • olie om in te vetten
  • sap van 2 bloedsinaasappelen
  • 100 gr rietsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 170˚C.
  • Rasp de schil van 2 schoongeboende bloedsinaasappels.
  • Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van 3 sinaasappels af.
  • Zet de sinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af. Snijd dan mooie dunne plakken van de sinaasappels (vang het sap op en gebruik dit ook voor de siroop).
  • Bekleed de bodem van een hartvormige bakvorm met bakpapier. Vet de vorm in met wat olie en bestrooi de bodem met 1 eetlepel rietsuiker. Verdeel de sinaasappelplakjes over de bodem. Vul de gaten op met stukjes van de overgebleven plakjes.
  • Klop de eiwitten in een schone en vetvrije kom tot fijne pieken. Voeg hieraan de helft van de suiker toe en klop nog een minuut door.
  • Meng in een andere schaal het eigeel met de andere helft van de suiker, klop dit tot een lichte en luchtig geheel.
  • Roer de sinaasappelrasp en het oranjebloesemwater erdoor en vouw de eiwitten er voorzichtig doorheen. Lepel daarna het amandelmeel, gezeefde bloem en bakpoeder erdoor.
  • Verdeel dit over de schijfjes sinaasappel en zet ong. 40-45 minuten in de oven tot de cake gaar is (check of de cake gaar is met een satéprikker).
  • Maak ondertussen de siroop door de 2 overgebleven sinaasappels uit te persen en met de suiker in een pannetje 10 minuten op een middelhoog vuur in te laten koken tot een siroop, laat afkoelen.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten staan. Draai hem dan voorzichtig om op een taartschaal. Verwijder het eventueel meegekomen bakpapier. Prik voorzichtig wat gaatjes in de warme cake en schenk de afgekoelde sinaasappelsiroop over de cake.
  • Serveer de cake met een dot slagroom.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating