Bloedsinaasappeltaart. Het is het seizoen van de bloedsinaasappels en het is bijna Valentijnsdag. Goede reden om deze heerlijke taart te maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Italiaans, Nederlands
- 5 grote bloedsinaasappels
- 5 eieren, eiwit en eigeel gesplitst
- 175 gr rietsuiker + 1 el
- 250 gr amandelmeel
- 50 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 el oranjebloesemwater
- olie om in te vetten
Siroop
- sap van 2 bloedsinaasappelen
- 100 gr rietsuiker
Verwarm de oven op 170˚C.
Rasp de schil van 2 schoongeboende bloedsinaasappels.
Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van 3 sinaasappels af.
Zet de sinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af. Snijd dan mooie dunne plakken van de sinaasappels (vang het sap op en gebruik dit ook voor de siroop).
Bekleed de bodem van een hartvormige bakvorm met bakpapier. Vet de vorm in met wat olie en bestrooi de bodem met 1 eetlepel rietsuiker. Verdeel de sinaasappelplakjes over de bodem. Vul de gaten op met stukjes van de overgebleven plakjes.
Klop de eiwitten in een schone en vetvrije kom tot fijne pieken. Voeg hieraan de helft van de suiker toe en klop nog een minuut door.
Meng in een andere schaal het eigeel met de andere helft van de suiker, klop dit tot een lichte en luchtig geheel.
Roer de sinaasappelrasp en het oranjebloesemwater erdoor en vouw de eiwitten er voorzichtig doorheen. Lepel daarna het amandelmeel, gezeefde bloem en bakpoeder erdoor.
Verdeel dit over de schijfjes sinaasappel en zet ong. 40-45 minuten in de oven tot de cake gaar is (check of de cake gaar is met een satéprikker).
Maak ondertussen de siroop door de 2 overgebleven sinaasappels uit te persen en met de suiker in een pannetje 10 minuten op een middelhoog vuur in te laten koken tot een siroop, laat afkoelen.
Haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten staan. Draai hem dan voorzichtig om op een taartschaal. Verwijder het eventueel meegekomen bakpapier. Prik voorzichtig wat gaatjes in de warme cake en schenk de afgekoelde sinaasappelsiroop over de cake.
Serveer de cake met een dot slagroom.