Bloedsinaasappel marmelade

Deze bloedsinaasappel marmelade is heerlijk op een geroosterde boterham of beschuit. Je kunt het ook serveren bij een kaasplankje, kip en/of varkensvlees of op een sandwich.
Maak er een lekker toetje van door het in de yoghurt te doen of gebruik het bij het maken van gebak. Het is heerlijk op kwark, ijs, pudding, panna cotta of cheesecake. Bloedsinaasappel marmelade is een beetje zonneschijn op de ontbijttafel en dat kunnen we ’s winters wel gebruiken!

Marmelade

Het klinkt zo heerlijk toch; een soort jam gemaakt van sappige zoete sinaasappelen en sinaasappelschil. Dit moet wel heerlijk zijn met veel frisse, heldere en iets bittere smaak. Marmelade maken is iets meer werk dan jam maken, maar dan heb je ook wel iets speciaals. Het lijkt op jam, maar is het toch niet. Jam wordt gemaakt van fruit, suiker en pectine. Als je dit kookt wordt het dikker en ontstaat er een vruchtenjam. Jam kan je maken van heel veel soorten fruit, maar marmelade wordt altijd gemaakt van citrusvruchten. De sinaasappel marmelade is de meest populaire, maar je kunt het ook maken van citroenen, mandarijnen, grapefruit of bloedsinaasappels. Voor het maken van marmelade gebruik je behalve het vruchtvlees ook de schil van de sinaasappel. Dit geeft die lekkere bitterzoete smaak en de speciale structuur van marmelade. En het moet een stuk langer worden gekookt dan jam.

Bloedsinaasappel marmelade

Bloedsinaasappels

De naam lijkt misschien niet altijd zo smakelijk, maar ik ben dol op die mooie rode bloedsinaasappels. Bloedsinaasappels hebben misschien een vreemde naam, maar ze zijn gewoon een natuurlijke mutatie van standaardsinaasappels. De bloedsinaasappel werd voor het eerst verbouwd in Italië, maar heeft zich sindsdien over de hele wereld verspreid.
Bloedsinaasappels hebben meestal een roze, karmozijnrode blos aan de buitenkant, maar als je ze opensnijdt, is de naam volkomen logisch. Het vruchtvlees en het sap hebben verschillende tinten prachtig robijnrood. En als ik zeg variërend want bloedsinaasappels uit dezelfde zak of bak bij de groenteboer of supermarkt een grote verscheidenheid aan tinten kunnen hebben.

Bloedsinaasappelen hebben ook een unieke smaak, met tonen van framboos en granaatappel, samen met veel heerlijke zoete citrussmaak. De geweldige kleur en fantastische smaak tillen alledaagse marmelade naar een heerlijk nieuw niveau!
Zorg er dus voor dat je wat bloedsinaasappels in huis haalt, voordat dit heerlijke (maar vluchtige) seizoen voorbij is. Je zult de komende maanden super blij zijn als je die prachtige potten met karmozijnrode zonneschijn tevoorschijn haalt!

Tips:

  • Als de bloedsinaasappels niet in het seizoen zijn kan je ook de ‘gewone’ sinaasappels nemen.
  • Dit recept is voldoen voor 1 weckpot.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Bloedsinaasappel marmelade:

Bloedsinaasappel marmelade is heerlijk op een geroosterde boterham of beschuit. Je kunt het ook serveren bij een kaasplankje of kip en/of varkensvlees.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Nagerechten, Ontbijt, Sauzen/Dips
Keuken Engels

Ingrediënten
  

  • 3 bloedsinaasappels
  • 1 citroen
  • 300 gr rietsuiker
  • 2 cm stuk gember
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs

Instructies
 

  • Spoel de sinaasappelen en citroen goed af.
  • Rasp de citroen en pers het sap uit, doe dit in een pan.
  • Snijd het kopje en kontje van de sinaasappels en snijd ze in kwarten en snijd elke kwart in hele dunne reepjes. Doe dit ook in de pan samen met 500 ml water.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten op hoog vuur zonder deksel koken.
  • Zet dan het vuur middelhoog en laat ongeveer 35-45 minuten koken tot de schil van de sinaasappels zacht is.
  • Voeg dan de suiker toe, roer goed door en breng weer aan de kook. Laat dan zachtjes 15 minuten pruttelen. Blijf er wel bij en roer af en toe zodat het niet kan aanbranden.
  • Doe de marmelade in een gesteriliseerde weckpot, sluit deze af en laat afkoelen. Als het afgekoeld is dan bewaren in de koelkast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating