Bloedsinaasappel Granita Maken

Granita’s zijn eenvoudig te bereiden en je hebt er geen speciale apparaten zoals een ijsmachine voor nodig. Dit ijskoude, korrelige waterijs is perfect na een zware maaltijd of als verfrissend tussendoortje op een warme dag. De bloedsinaasappels zijn nu in het seizoen, dus heb ik deze zalige bloedsinaasappel granita gemaakt. Serveer het in een mooi glas of op een bord met plakjes bloedsinaasappel eromheen. Deze heldere en citrusachtige granita is eenvoudig te maken en ideaal om vooraf te bereiden voor een verfrissend dessert.

Bloedsinaasappels

Wat is er in vredesnaam mis met die sinaasappel, waarom is hij zo rood vanbinnen? Gelukkig zijn bloedsinaasappelen tegenwoordig overal in Nederland te vinden en staat het internet vol met recepten ter ere van deze prachtige vrucht. Bloedsinaasappelen hebben misschien een wat gruwelijke naam, maar ze zijn heerlijk zoet-zurig en hebben een schitterende kleur. Ze zijn meestal iets kleiner dan gewone sinaasappels en hebben een dikke schil, soms met een roodachtige blos. Het vruchtvlees zelf kan variëren van donkerroze en kastanjebruin tot diep bloedrood.

Het seizoen van bloedsinaasappels loopt van december tot april, waardoor ze soms moeilijker te vinden zijn en iets duurder dan gewone sinaasappels.

Meer heerlijke bloedsinaasappelrecepten:

Granita

Een granita is een korrelig waterijs dat meestal gemaakt wordt van fruit, maar varianten met koffie of thee zijn ook heerlijk. De basis van elke granita bestaat uit suikerwater, waaraan je vervolgens de gewenste smaken toevoegt. Een minimum aan suiker is altijd nodig om ervoor te zorgen dat het ijs niet te hard bevriest. Om de typische korrelstructuur te krijgen, schraap je het bevroren ijs met een vork los tijdens het bevriezen. Ik kies er echter voor om het ijs als een blok in te vriezen en vervolgens met een grove keukenrasp tot granita te raspen. Haal het ijsblok wel 10 minuten van tevoren uit de vriezer voordat je begint met raspen.

Tips

  • Voor 500 ml bloedsinaasappelsap heb ik ongeveer 6 bloedsinaasappels gebruikt.
  • Voor extra smaak heb ik een rozemarijnsiroop gemaakt en dit door het sap gemengd. Rozemarijn en bloedsinaasappel vormen een prachtige combinatie, maar je kunt de rozemarijn ook weglaten.
  • In plaats van honing kun je dezelfde hoeveelheid suiker gebruiken.
  • Vraag je groenteboer of het soort bloedsinaasappel dat hij heeft, wel mooi donkerrood vanbinnen is.

Bloedsinaasappel granita recept

Geniet van deze verfrissende, kleurrijke en eenvoudige granita die perfect is als zomers dessert of tussendoortje!

Geniet van een bloedsinaasappel granita! Eenvoudig te maken zonder ijsmachine, perfect als dessert of tussendoortje op een warme dag.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 4 uur
Gang Nagerechten
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 ml bloedsinaasappelsap
  • 150 ml water
  • 150 gr honing
  • 2 takjes rozemarijn
  • schijfjes bloedsinaasappel
  • takjes rozemarijn

Instructies
 

  • Pers de bloedsinaasappels uit.
  • Meng de honing en het water in een kleine pan. Dompel de takjes rozemarijn onder in de vloeistof. Breng aan de kook en laat slechts 1 minuut koken.
  • Zet dan onmiddellijk het vuur uit en laat het minstens 30 minuten trekken.
  • Zorg ervoor dat je de siroop proeft om er zeker van te zijn dat de rozemarijn overkomt, of dat hij meer tijd nodig heeft om te trekken. Haal de rozemarijn eruit.
  • Voeg dit dan bij het sinaasappelsap, meng het goed en verdeel het over 2 diepvriesbakjes en laat minimaal 4 uur bevriezen.
  • Rasp dan het ijs met een blokrasp en serveer het in mooie glazen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating