Granita’s zijn makkelijk te maken en je hebt er geen speciale apparaten zoals een ijsmachine voor nodig. Het is lekker verfrissend na een zware maaltijd of gewoon als tussendoortje op een warme dag. De bloedsinaasappels zijn nu in het seizoen, daarom heb ik deze zalige ijskoude bloedsinaasappel granita gemaakt. Serveer het in een mooi glas of op een bord met plakjes bloedsinaasappel eromheen. Deze heldere en citrusachtige granita is een eenvoudig recept om te maken voor een verfrissend dessert en het is een geweldig recept om vooraf te maken!

Bloedsinaasappel granita

 

Bloedsinaasappels

 

Wat is er in vredesnaam mis met die sinaasappel, waarom is hij zo rood vanbinnen? Nu zijn bloedsinaasappelen overal in Nederland te vinden en staat het internet vol met talloze recepten ter ere van deze prachtige vrucht.
Bloedsinaasappelen zijn een nogal gruwelijke naam voor een heerlijk zoet/zure en mooi gekleurde citrusvrucht. Ze zijn meestal iets kleiner dan andere soorten sinaasappels, met een dikke schil die al dan niet een roodachtige blos heeft. Maar van buitenaf zien ze eruit als gewone sinaasappels. Het vruchtvlees kan schitterend donkerroze, kastanjebruin of zelfs donkerbloedrood zijn.
Hun seizoen loopt doorgaans van december tot april, dus ze kunnen moeilijker te vinden en duurder zijn dan de gewone sinaasappels.

 

En ik heb nog meer heerlijke bloedsinaasappelrecepten voor jullie:

 

Bietensalade met bloedsinaasappels
Geroosterde kip met bloedsinaasappel
Zalm met bloedsinaasappel uit de oven
Toast met opgeklopte burrata en bloedsinaasappel
Feta met bloedsinaasappels en olijven uit de oven
Bloedsinaasappeltaart
Jam van bloedsinaasappels
Rode smoothie met bietjes en bloedsinaasappels
Bloedsinaasappel kokos mocktail
Screwdriver van bloedsinaasappelsap

 

Granita

 

Een granita is een soort korrelig waterijs. Granita’s worden meestal gemaakt van fruit, maar gemaakt van koffie of thee is ook heerlijk. De basis van elke granita is suikerwater waaraan vervolgens andere smaken worden toegevoegd. Een minimum aan suiker is altijd nodig om ervoor te zorgen dat het ijs niet te hard bevriest. Meestal schraapt men het bevroren ijs met een vork tussendoor los om de korrelstructuur te krijgen. Ik laat het een blok ijs worden, welke ik met een grove keukenrasp tot granita rasp. Haal het blok ijs wel 10 minuten van tevoren uit de vriezer voordat je het gaat raspen.

 

Tips:

 

Ik heb ongeveer 6 sinaasappels gebruikt voor 500 ml bloedsinaasappelsap.

Voor een extra lekkere smaak heb ik een rozemarijnsiroopje gemaakt en dit door het sap gemengd. Rozemarijn en bloedsinaasappels zijn een mooie combinatie.
Je kunt de rozemarijn ook weglaten.

In plaats van honing kan je ook dezelfde hoeveelheid suiker gebruiken.

Vraag jouw groenteboer of het bloedsinaasappelsoort wat hij heeft, wel mooi donkerrood is vanbinnen.

 

 

Recept Bloedsinaasappel granita: