Bijna Sinterklaas …. tijd voor Bisschopswijn. Heerlijke december geuren komen dan uit de keuken. Bisschopswijn en Glühwein zijn een hartverwarmend warme wijnen met kruiden die in de koude wintermaanden gedronken worden. Bisschopswijn wordt oorspronkelijk tijdens Sinterklaas gedronken en Glühwein vooral rond de Kersttijd.
Dit traditionele recept voor zelfgemaakte Bisschopswijn is ontzettend makkelijk te maken en altijd zo gezellig en lekker.
Bisschopswijn en Glühwein
Er zit een klein verschil tussen deze twee warme wijndranken, namelijk dat Bisschopswijn behalve wijn, kruidnagel, kaneel, steranijs en sinaasappelschillen bevat. En Glühwein wordt gemaakt met citrus schillen in plaats van sinaasappel. Je kunt deze wijnen kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is veel lekkerder en leuker. Het hele huis geurt dan heerlijk naar de specerijen en de warme wijn.
Je verwarmt de drank (niet koken) met de specerijen en citrus en laat het een tijd staan op heel laag vuur, zodat alle smaken kunnen intrekken. Boen de sinaasappel wel goed schoon voordat je hem gaat gebruiken en gebruik geen aluminium pan.
Maken
Natuurlijk kan je dit basisrecept aanpassen naar eigen smaak. Je kunt er nog extra port, cognac (ik heb beide gebruikt) of een sinaasappellikeur toevoegen. Voeg nog extra verse gember of andere specerijen toe (ik heb nog extra 1 steranijs toegevoegd).
Serveer de warme wijn in glazen.
Omdat ik dit recept zelf tientallen keren heb gemaakt in de loop der jaren, ben ik er absoluut van overtuigd dat zelfgemaakte Bisschopswijn zo ongeveer het makkelijkste recept ooit is voor winter- en feestavonden. Echt waar. Het kost letterlijk maar 5 minuten om voor te bereiden en kan zowel op het fornuis als in een slowcooker worden gemaakt. En het is gemakkelijk op te schalen van een “date night” tot twee… tot grote feestdagen met tientallen. Ook is het volledig aanpasbaar met je favoriete kruiden en drank. En het zorgt er gegarandeerd voor dat je huis absoluut geweldig ruikt en iedereen opwarmt op een koude winteravond.
Wijn
Het is niet nodig om een dure fles te kopen, een fles fruitige droge rode wijn uit het middensegment is voldoende. Of als je een grote hoeveelheid maakt, is dit een geweldig recept om ook een mooiere wijn uit een doos met tap te halen! De beste wijn voor Bisschopswijn en Glühwein is fruitig en vol van smaak, zodat hij de hitte aankan en zijn smaak niet volledig wordt overstemd door de aroma’s. Ik raad aan om te zoeken naar een fles Syrah, Pinot Noir, Merlot, Grenache, Zinfandel of een Tempranillo.
Alcoholvrije Bisschopswijn
Heb je ook zo’n zin in Bisschopswijn, maar niet zo’n zin in alcohol of ben je zwanger? Geen zorgen, maak dan een alcoholvrije Bisschopswijn. Vervang hiervoor de rode wijn in een alcoholvrije wijn of een rode druivensap. Laat de cognac en rode port dan achterwege.
Tips:
Heel lekker hierbij zijn deze Witte chocoladefudge met pistache en cranberries.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Bisschopswijn: