Bieten! Wie is een fan? Ik hou van bieten, maar weet ook dat deze felrode knol niet ieders favoriet is. Maar blijf bij mij, want deze fritters kunnen misschien wel wat bietenhaters naar de bietenliefhebbersclub lokken! De fritters zijn zout/zoet en passen prachtig bij een pittige yoghurtsaus. Je kunt op vrijwel elk moment van genieten van deze heerlijke bieten fritters met yoghurtsaus (hallo brunch, lunch en dinerbeignets) en ze zijn snel en gemakkelijk te bereiden. En je hebt slechts zeven ingrediënten en 25 minuten tijd nodig!
Rode bieten
Deze knollen zijn niet alleen heel erg gezond, maar ook nog eens prachtig rood van kleur en erg lekker. Behalve rode bieten zijn er ook witte, gele en die prachtige roze/witte chioggia bietjes. Rode bieten hebben een fris zoetige, aardse smaak. Het is een veelzijdige groente die je in heel veel recepten kunt toepassen.
Rode bieten zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar, dat komt omdat er zomer- en winterbieten zijn.
Bietjes zijn zo gezond, omdat ze heel veel vitamines, mineralen, antioxidanten en weinig calorieën bevatten.
Maken
Dit recept begint met het raspen van de ongekookte rode bieten. Dit kan met een blokrasp of met het gebruik van het raspopzetstuk op een keukenmachine.
Ze gaan in een kom met fijngehakte lente-uien en feta voor een hartige toets, kikkererwtenmeel om te binden, en zout en peper voor de smaak. Dat is het!
Vorm het deeg tot burgertjes.
En bak ze vervolgens bruin in een hete koekenpan (het liefst een antiaanbakpan!).
Deze felrode schoonheden passen mooi bij een optionele saus gemaakt van (zuivelvrije) yoghurt, verse kruiden, peper, zout en een beetje olijfolie.
Ik hoop dat je dol bent op deze fritters! Ze zijn krokant van buiten, mals vanbinnen,
veelzijdig, snel en gemakkelijk te maken en zo heerlijk!
Ze zijn de perfecte manier om ervan te genieten als een voedingsrijk bijgerecht bij bijna elk hoofdgerecht! Of serveer ze als voorgerecht, maar ook lekker op een broodje.
Je kunt het ook burgers, beignets of rode bietkoekjes noemen.
Tips:
Dit recept is glutenvrij, graanvrij en je kunt het veganistisch maken door plantaardige yoghurt en feta te gebruiken.
Je hebt ongeveer 350 gram geraspte rauwe bieten nodig voor dit recept.
Je kunt het kikkererwtenmeel vervangen door rijstmeel of bloem als je niet glutenvrij hoeft te eten.
Bewaar overgebleven fritters afgedekt in de koelkast gedurende maximaal 3-4 dagen, of in de vriezer maximaal 1 maand. Opwarmen op de kookplaat op middelhoog vuur, in een oven van 175° C), of tot het heet is. Indien bevroren, een beetje ontdooien voordat u het opnieuw opwarmt.
Hier vind je nog heel veel heerlijke rode biet recepten.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Bieten fritters met yoghurtsaus:
Ingrediënten
- 2 grote ongekookte bieten
- 2 lente-uien
- 50 gr feta
- 40 gr kikkererwtenmeel*
- peper en zout
- 30 ml plantaardige olie
- 150 gr Griekse yoghurt
- 2 el vers gehakte groene kruiden
- peper en zout
- 1 scheutje olijfolie
Instructies
- Schil de bieten en rasp ze met een blokrasp of in een keukenmachine, doe ze in een grote mengkom. Snijd de lente-uien en de feta fijn en doe dit bij de bieten in de kom.
- Meng dit goed met het kikkererwtenmeel, peper zout. Voeg eventueel met kikkererwtenmeel toe als het te nat lijkt.
- Vorm er dan 6 ‘burgers’ van. Druk het samen in de palm van je handen tot een dunne, platte fritters. Leg ze op een bord en zet dit minimaal een uur afgedekt in de koelkast.
- Saus: Hak de verse kruiden fijn en meng dit door de yoghurt. Breng op smaak met peper, zout en olijfolie. Zet in de koelkast om de saus koel te houden.
- Verhit een grote antiaanbakpan op middelhoog vuur en voeg dan 1 eetlepel olie toe.
- Zodra de olie heet is, draai je hem rond om de pan te bedekken.
- Bak zoveel fritters als in de pan passen. U hoort een sissend geluid dat aangeeft dat de olie heet genoeg is. Als de olie spettert, zet dan het vuur lager.
- Bak ze 2-4 minuten, of tot de onderkant bruin is. Draai vervolgens voorzichtig om, druk ze plat met een metalen spatel en bak nog 2-3 minuten.
- Leg ze op een bord en bak de rest.
- Serveer ze warm met de yoghurtsaus.