Avocado Milkshake | Jus Alpukat, is een immens populaire dessertdrank in Indonesië. Het is een soort milkshake gemaakt van avocado, melk en ijsblokjes. Het drankje is heerlijk romig, vullend en verfrissend. Ik heb een iets verantwoorder recept gemaakt dat zeker het proberen waard is!
Avocado Milkshake
In Nederland gebruiken we avocado meestal in gerechten zoals salades of guacamole, maar in Zuidwest-Azië worden avocado’s vooral in drankjes verwerkt. Deze romige Indonesische vegan avocado smoothie is een heerlijke verfrissende traktatie.
Avocado sap, of jus alpukat in het Indonesisch, is een rijke en zijdezachte gekoelde drank. Traditioneel wordt het gemaakt met verse avocado, melk en gecondenseerde melk. Het resultaat is een weelderig romige, dikke shake waarbij je een rietje of zelfs een lepel nodig hebt om ervan te genieten.
In plaats van melk en gecondenseerde melk heb ik kokoswater gebruikt. Dit maakt de milkshake net zo lekker, maar een stuk gezonder. Vaak wordt er in Indonesië ook chocolade gecondenseerde melk, chocoladesiroop of koffiesiroop doorheen geroerd voor extra smaak. Ik heb hier opnieuw een verantwoorde draai aan gegeven.
Omdat het drankje zoet en romig is, wordt het vaak als dessert geserveerd. Toch staat het ook op de drankenkaart, hoewel het geen typische dorstlesser is. In Indonesië is er geen strikt onderscheid tussen verschillende gangen op een menu. Zoete gerechten kunnen gemakkelijk naast het hoofdgerecht geserveerd worden. In restaurants wordt alles wat besteld is vaak tegelijkertijd op tafel gezet.
Deze jus alpukat is niet alleen heerlijk en vullend, maar ook gezond. Avocado’s zitten boordevol voedingsstoffen en hebben tal van gezondheidsvoordelen. Ze zijn goed voor het hart, bevorderen een gezonde bloedsuikerspiegel, versterken de botten en nog veel meer.
Jus alpukat is bovendien perfect als ontbijt. Deze voedzame shake, vol vitamines, geeft jouw dag een gezonde boost. Maak de milkshake altijd vlak voor het serveren om de versheid en romigheid te behouden.
Tips voor de perfecte jus alpukat
- Om het drankje iets zoeter te maken, kun je agavesiroop toevoegen. Ik gebruik zelf proteïnepoeder met vanillesmaak. Dit geeft de milkshake een heerlijke vanillesmaak en maakt hem meteen wat zoeter.
- Je kunt de milkshake met of zonder chocoladesaus serveren. De saus siert het glas mooi en voegt een subtiele chocoladesmaak toe aan de shake.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Avocado milkshake | Jus Alpukat recept:
Ingrediënten
- 2 rijpe avocado's
- 300 ml kokoswater
- 1 tl vanille extract
- 2 el agavesiroop
- 1 handvol ijsblokjes
- 2 el (plantaardige) melk
- 2 el agavesiroop
- 2 el cacaopoeder
Instructies
- Chocoladesaus: Verwarm de melk met de agavesiroop. Voeg de cacaopoeder toe en klop dit met een garde erdoor. Laat dan afkoelen.
- Snijd de avocado's in het midden rondom over de pit. Open de avocado en verwijder de pit.
- Lepel het vruchtvlees eruit en doe dit in een blender.
- Hierbij gaat het kokoswater, vanille, agavesiroop en ijsblokjes. Mix tot er een romig mengsel ontstaan is. Vind je het te dik, voeg dan nog wat meer kokoswater toe.
- Lepel wat van de chocoladesaus langs de binnenkant van de glazen. Schenk dan de smoothie in glazen. Serveer direct.