Het is appeltijd …. de appels worden weer volop geplukt. Laten de buren nu net op vakantie zijn en ik mag op hun huis passen. Een mooie appelboom staat er in hun tuin en er liggen heel veel appels op het gras. Ze vinden het vast niet erg dat ik die meeneem. Ik heb genoeg appelrecepten in mijn hoofd als ik die boom vol met appels zie staan. Appeltaart, appelmoes, appelchutney en appelcrumble. Deze appelcrumble met havermout en walnoten kan je heel goed van te voren bereiden en dan tijdens het etentje in de oven schuiven. Heerlijk dessert met een simpele maar o zo zalige saus erbij. In plaats van donkere rum kan je ook, cognac, whisky of eau de vie van appel gebruiken.
Probeer ook eens deze Appelchutney
Appelcrumble met havermout en walnoten. Deze appelcrumble kan je heel goed van te voren bereiden en dan tijdens het etentje in de oven schuiven.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 40 minuten min
Totale tijd 50 minuten min
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Engels
Porties 6 personen
Ingrediënten
- 1 kg appels
- 2 el citroensap
- 75 gr rietsuiker
- 1 el kaneelpoeder
- 50 gr havermout
- 50 gr bakmeel
- 125 gr rietsuiker
- 125 gr walnoten, gehakt
- 80 gr roomboter
- 150 ml gecondenseerde melk
- 75 ml rum
Instructies
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne plakken.
- Doe de appels in een grote (bak)pan samen met de citroensap, suiker, kaneel en een scheutje water.
- Breng dit aan de kook en laat ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur bakken tot de appels enigszins zacht geworden zijn. Schep de appels in een ovenschaal en laat dan afkoelen.
- Meng voor de crumble de havermout, bakmeel, suiker en walnoten door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en meng dit met je handen door de ingrediënten. Het moet wel een kruimeldeeg worden.
- Schep dit op de afgekoelde appels en zet eventueel in de koelkast totdat je de crumble gaat bakken.
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Schuif dan de ovenschaal in de oven en bak de appelcrumble in ongeveer 25-30 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig geworden is.
- Verwarm ondertussen al roerend de gecondenseerde melk met de rum in een steelpannetje.
- Giet de saus in een kannetje en zet de ovenschaal op tafel.
- Enjoy!