Een heerlijke variatie op de klassieke andijviestamppot is deze andijviesalade met spekjes, ei en blauwe kaas. Deze salade kan je serveren als eenvoudige salade en is perfect voor de herfst en winter. Serveer het met een honing-mosterdvinaigrette en beleg het met de gebakken spekjes, gekookte eieren en verkruimelde blauwe kaas. Je kunt dit eenvoudig van tevoren klaarmaken en aankleden voordat je het serveert.

Andijviesalade met spekjes, ei en blauwe kaas

Andijviesalade met spekjes, ei en blauwe kaas

 

Salades

 

Een van mijn favoriete herfstsalades, gemaakt met seizoens-ingrediënten! Makkelijke andijviesalade met zelfgemaakte mosterdvinaigrettedressing is een explosie van smaken!
Deze salade is heerlijk als lunch of bijgerecht voor het avondeten. Het warme, knapperige spek, het zachtgekookte eieren en de blauwe kaas komen echt op magische wijze samen met de rauwe andijvie!
Ik bak het spek het liefst eerst in een hete pan en gebruik dan het overgebleven vet om een dressing van te maken.

 

Andijvie

 

Andijvie is een heerlijke, iets bittere groente die zowel gekookt als rauw erg lekker is.
Het bittertje komt omdat de andijvie nauw verwant is aan witlof. Gebruik het liefst een verse andijviekrop en snijd dit zelf voor de meest verse andijvie. Hierdoor krijg je de meeste vitamines (A, B en K), mineralen en vezels naar binnen.

 

Als je een krop koopt – die een beetje of een krop sla lijkt – snijd je deze eerst in de lengte in kwarten. Je kunt deze kwarten onder de koude kraan schoonspoelen of ze in stukken snijden en dit spoelen in koud water. Gebruik dan een slacentrifuge om de andijvie droog te slingeren.
Voor andijviestamppot snijd je het blad wat fijner en voor een salade kan je het iets grover snijden.

 

Andijvie wordt meestal gebruikt om er een stamppot van te maken, ik heb drie heerlijke recepten voor jou:

 

Andijviestamppot met Spaanse gehaktballetjes
Vegetarische andijviestamppot met fenegriek kaas  en
Andijvie rucola stamppot met cashewnoten

 

Tips:

 

Gebruik een blauwe kaas die jij lekker vindt.

Het recept voor de ingemaakte rode uienringen* vind je hier.

Voor de dressing zou ik niet te veel zout gebruiken, de spekjes en blauwe kaas zijn al aardig zout.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Andijviesalade met spekjes, ei en blauwe kaas: