De Spaanse soep Ajo Blanco (koude amandel/knoflooksoep) wordt soms ook wel ‘witte gazpacho’ genoemd. De soep wordt gebonden met amandelen en brood en een scheutje sherryazijn maakt de soep extra lekker.
Deze Spaanse soep wordt lekker koud geserveerd, daarom is het zo’n heerlijke soep voor een warme dag. Origineel wordt er geen bouillon maar water gebruikt voor deze soep. Ik vind het dan iets te flauw worden, vandaar de bouillon.

 

Ajo Blanco

 

Een simpele basis van brood, amandelen en water wordt na een bezoekje aan de blender ongelofelijk romig. Een garnering van witte druiven maakt de soep compleet en zorgt voor een fris en fruitig accent.
De naam doet de soep geen goed, aangezien het ‘witte knoflook’ betekent. Als ik je zou vertellen dat ik een gekoelde brood-en-knoflooksoep voor je zou maken, hoe opgewonden zou je dan echt worden?
Dus, hoe kan ik je overtuigen om deze soep toe te voegen aan je zomerse recepten?

De soep is misschien vernoemd naar de knoflook erin, maar het echte hoofdingrediënt zijn amandelen. De knoflook voegt complexiteit en wat pit toe, maar het zijn de amandelen die ajo blanco zijn ziel geven. Eenmaal gemengd, geven ze hun melk, met zijn delicate nootachtige geur, af aan de soep.
Wit brood levert het zetmeel dat de soep dikker maakt. Hierdoor krijgt de amandelmelk een heerlijke romigheid, je kunt gewoon niet geloven dat dit een zuivelvrije soep is (en veganistische, trouwens!).

Maken

 

Vroeger werd het hele gerecht met een vijzel en stamper gemaakt. De noten en het oude, oude brood werden tot een puree gemalen. Daarna werd er knoflook, water en olijfolie aan toegevoegd, plus een scheutje sherryazijn om de rijke smaak wat op te vrolijken.
Tegenwoordig kun je echter vertrouwen op een blender. Als je een minder krachtige blender hebt, kan je de soep daarna door een fijne zeef halen, om alle korrelige stukjes eruit te krijgen. Een krachtige blender daarentegen kan het in een minuut of twee omtoveren tot een fluweelzachte textuur, zonder dat je hoeft te zeven.

Nadat je de soep hebt gemengd, zet je deze in de koelkast. Zo krijgt de soep voldoende tijd om zich te ontwikkelen en kunnen de smaken zich vermengen. Ondertussen kan het geheel lekker verfrissende koud worden.

 

Tips:

 

Origineel worden de meeste broodsoepen gemaakt van oud brood dat anders verspild zou zijn. Maar na testen met deze soep en andere broodsoepen, heb ik ontdekt dat het gewoon niet uitmaakt wat je gebruikt. Deze soep werkt met oud brood, oven gedroogd brood en het werkt met vers brood. Zodra het brood volledig verzadigd is met vloeistof, kun je het verschil niet meer zien.

Gebruik het liefst sherryazijn, als je dit niet kunt vinden is wijnazijn, witte balsamico of appelciderazijn ook goed.

Hier vind je nog veel meer heerlijke koude soepen voor warme dagen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Ajo Blanco (koude amandel/knoflooksoep):