Leer hoe je de beste aardappelpuree maakt met dit makkelijke recept! Rijk, romig en smaakvol, het is altijd een bijgerecht dat in de smaak valt bij iedereen. Ik maak geen grapje als ik zeg dat dit de beste aardappelpuree is die ik ooit heb geprobeerd. Het is superrijk en heerlijk romig. Het is makkelijk te maken (en van tevoren te maken!), en valt gegarandeerd in de smaak bij een speciaal etentje thuis of een andere maaltijd. En zelf aardappelpuree maken is helemaal niet moeilijk.
Welke aardappelen* zijn het beste voor aardappelpuree?
Je kunt het beste kruimige of zeer kruimige aardappelen gebruiken voor aardappelpuree.
Koop vooral geen vastkokers voor puree, deze zijn daar niet geschikt voor.
Kruimige oftewel bloemige aardappelen blijven wel redelijk vast tijdens het koken, maar zijn kruimiger van structuur dan vastkokers. Het fijne van deze aardappelen is dat ze voor veel gerechten gebruikt kunnen worden. Ze zijn makkelijk te poffen, koken, bakken, frituren en te gebruiken in ovenschotels. De redelijk vastkokende aardappelen zijn o.a. Agria, Bildstar, Eersteling, Gourmande en Redstar aardappelen.
Zeer kruimige aardappelen oftewel afkokers, vallen tijdens het koken en ook daarna, snel uit elkaar. Daarom zijn ze eigenlijk alleen maar geschikt om puree van te maken. Afkokers zijn o.a. de Bintje, Doré, Eigenheimer en Frieslander aardappel.
Ik heb de aardappelen met schil gekookt. Natuurlijk boen je ze wel even schoon voordat je ze gaat koken. Door de aardappelen met schil te koken, vallen ze niet uit elkaar en krijg je geen papperige bedoeling. Na het koken, kan je heel makkelijk de schil eraf trekken of wrijven.
Hoe lang koken?
Afhankelijk van of je de aardappelen schilt en in stukken snijdt of met schil kookt, duurt het koken tussen de 15 en 20 minuten. Ook het formaat aardappel of aardappelblokjes heeft invloed op de kooktijd.
De aardappelen zijn klaar als je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken. Zorg dat ze niet te gaar worden. Maar als ze in het midden nog stevig zijn, krijg je klonterige aardappelpuree!
Wanneer de aardappelen zacht zijn, giet u ze af in een vergiet. Schud ze lichtjes om overtollig water te verwijderen en doe de aardappelen terug in de pan.
Tot slot, prak! Gebruik een aardappelstamper of nog beter een aardappelpers om de aardappelen te prakken. Giet vervolgens de melk erbij en voeg de boter, zout en peper toe. Blijf prakken tot de aardappelen de gewenste consistentie hebben (ik vind ze het lekkerst als ze helemaal glad zijn!). Gebruik indien gewenst een houten lepel of spatel om te roeren.
Tips:
Vergeet de garnering niet! Serveer het met een klontje boter en eventueel wat bieslook en zout en peper erbovenop.
Overgebleven aardappelpuree blijft maximaal 3 dagen goed in een luchtdichte verpakking in de koelkast.
Meer favoriete aardappelrecepten vind je hier.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.