Aardappel raapstelensalade met mosterddressing

Zeg je voorjaar, dan zeg je raapstelen. Ik heb deze heerlijke voorjaarsgroente verwerkt in een Aardappel raapstelensalade met mosterddressing. Nu deze groente verkrijgbaar is, koop het snel en maak er iets lekkers van. Het seizoen van deze bijzondere bladgroente is snel weer voorbij.

 

Raapstelen

 

Raapstelen zijn een beetje een vergeten groente. Je ziet ze niet veel, meestal alleen bij de groenteboer, markt of biologische winkels. Heel af en toe bij de supermarkt. Deze groene bladgroente is het jonge blad van meiknolletjes, maar het kan ook van de koolraap zijn. Het is een typische lentegroente, wat maar kort verkrijgbaar is.
Let bij het kopen erop dat ze frisgroen en knapperig vers zijn. Het blad heeft een pittige smaak, je kunt het vergelijken met rucola.
Raapsteeltjes worden per bosje of los verkocht. Soms zitten de wortels er nog aan.
Een andere naam voor raapstelen is ook kelen of keeltjes.
Deze groente is bijzonder gezond, het bevat veel mineralen, antioxidanten en vreemd genoeg ook eiwitten.

 

Je kunt de steeltjes en het blad gebruiken, was het in koud water schoon en laat dan uitlekken.
Raapsteeltjes zijn lekker rauw verwerkt in een salade, roergebakken, gestoofd of als soep. Ook kan je er een heerlijke stamppot van maken, lekker met gebakken spekjes erdoor.
Het blad slinkt wel heel erg, houd daar rekening mee.
Ze zijn maar een paar dagen houdbaar in de koelkast, je kunt ze eigenlijk het beste gelijk verwerken als je ze gekocht hebt.

 

Tips:

 

Doperwten kan je vers of uit de vriezer gebruiken. Ik heb altijd wel een zak erwtjes in de vriezer liggen. Ideale groente wat je in zoveel gerechten gebruiken kunt. En diepgevroren hebben de erwten net zoveel vitamines als de verse.
Ik ben gek op gezouten kappertjes, maar die zijn moeilijk te vinden in de supermarkt. Mocht je zien liggen, koop ze dan gelijk. Zoute kappertjes zijn namelijk niet zo zuur als de ‘gewone’ kappertjes.

 

 

Recept Aardappel raapstelensalade met mosterddressing:

Aardappel raapstelensalade met mosterddressing. Zeg je voorjaar, dan zeg je raapstelen. Ik heb deze heerlijke voorjaarsgroente verwerkt in een salade.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Makkelijke maaltijd, Salades, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr krielaardappeltjes
  • 100 gr doperwten
  • 2 bleekselderijstengels, fijngesneden
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 tl kappertjes
  • 1 bosje raapstelen
  • 4 el olijfolie
  • 1 el Griekse yoghurt
  • tl dijonmosterd
  • tl grove mosterd
  • peper en zout

Instructies
 

  • Kook de aardappeltjes gaar in ongeveer 10-12 minuten in een pan water met ruim zout.
  • Giet ze af en laat ze een beetje afkoelen.
  • Doe intussen de ingrediënten voor de dressing in een jampotje en schud goed door elkaar.
  • Snijd de steeltjes van de raapstelen fijn, maar laat de blaadjes intact.
  • Breng nog een pan water met wat zout aan de kook. Blancheer de doperwten 2 minuten. Giet ze af, dompel ze in een kom ijskoud water en laat ze uitlekken.
  • Leg de lauwwarme aardappeltjes in een grote kom en meng ze door de dressing.
  • Roer dan de doperwten, bleekselderij, lente-ui, en steeltjes van de raapstelen en kappertjes erdoor. Proef en voeg - indien nodig - peper en zout toe.
  • Leg de blaadjes van de raapstelen op een groot bord of schaal. Verdeel hierover de aardappelsalade.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating