Rauwe kip wassen voor het bakken of niet? NEE, niet doen! Misschien heb jij het geleerd van jouw moeder om de rauwe kip eerst af te spoelen voordat je het gaat bakken. Vroeger dacht men namelijk dat je de aanwezige bacteriën op de kip (zoals campylobacter of salmonella) eraf kon spoelen. Maar nu is ontdekt dat tijdens het afspoelen van de kip, de gootsteen en het aanrecht juist wordt besmet met die bacteriën.
Bacteriën
Ja er zitten bacteriën op de rauwe kip en ja daar moet je heel voorzichtig mee zijn. Het vervelende is dat je deze bacteriën niet kunt zien en daardoor heb je niet in de gaten dat het zo besmettelijk is. De bacteriën verdwijnen als je de kip goed gaart. Daarom is het ook niet verstandig om de kip niet helemaal gaar (lees rauw) te serveren. De kerntemperatuur van een kip na het bakken moet ongeveer 75 graden Celsius zijn. Dus als je een keukenthermometer hebt, gebruik hem dan voor de zekerheid bij kip.
Kruisbesmetting
Alles wat met de rauwe kip in aanraking is geweest, zoals jouw handen, de snijplank, mes en/of het aanrecht wordt besmet. Het is daarom heel erg belangrijk dat je dit na gebruik onmiddellijk heel goed schoonmaakt (het liefst in de vaatwasser). Vooral je handen, was ze goed schoon voordat je iets anders aanraakt, anders is jouw hele keuken besmet. Zelfs bij het schoonspoelen van een kip onder de kraan, kunnen de waterspatten jouw hele keuken besmetten. Dit heet kruisbesmetting.
De bacteriën op een rauwe kip kunnen ernstige voedselinfecties veroorzaken en dat wil jij niet op je geweten hebben. Hoge koorts, buikkrampen en diarree kunnen het gevolg zijn, zelfs zo erg soms dat je in het ziekenhuis belandt. Vooral ouderen en kinderen zijn hier heel erg gevoelig voor.
Jaarlijks krijgen veel mensen last van maagdarminfectie, meestal veroorzaakt door de bacteriën salmonella en E. coli. Ongeveer 80% van de gevallen wordt via pluimvee overgebracht
Voorkomen
Om te voorkomen dat de boel met bacteriën besmet wordt, kan je het beste het volgende doen:
– let bij het kopen van kip op de houdbaarheidsdatum
– bewaar kip altijd koel, gebruik zomers als het erg warm is eventueel een koeltas om de kip in te bewaren voor de rit van de winkel naar huis
– leg de kip gelijk in de koelkast (of vriezer)
– leg rauw vlees goed afgedekt in de koelkast
– heeft de kip twee uur buiten de koelkast gelegen (bbq), gebruik het dan niet meer!
– was je handen voordat je met de kip aan de slag gaat
– en was vooral je handen heel erg goed nadat ze met rauwe kip in aanraking zijn geweest
– was alles wat met de rauwe kip in aanraking is geweest (snijplank, mes, theedoek, vaatdoek, etc.)
– desinfecteer het aanrecht (met bijvoorbeeld Dettol)
– gebruik verschillende snijplanken voor rauw vlees, vis en groenten
– gebruik niet dezelfde vleesvork die in de kip geprikt hebt voor iets anders zoals bijvoorbeeld de groenten
– houd rauw vlees goed apart van bereide/gare producten
– verhit de kip goed en bak of kook het helemaal gaar
– gegaarde kip is twee dagen nog houdbaar in de koelkast
Voorkomen is dus beter dan genezen.
Rauwe kip wassen voor het bakken of niet?
Nee, in het vervolg die kip niet meer wassen. Dep het eventueel droog met keukenpapier en bak de kip goed gaar. Beloof je mij dat?