Quiche met eddoes en blauwe kaas

Een quiche met eddoes en blauwe kaas is een fantastische mix van smaken en een geweldig vegetarisch hoofdgerecht. Het heerlijk kruimelige deeg is kant-en-klare gekocht, dus dit is een makkelijk recept. Deze hartige taart daagt je smaakpapillen uit en verbetert je kookkunsten. Het is lekker vullend door de eddoes erin. En het is een smaaksensatie.
Serveer met een frisse groene salade om de zuivelrijke smaak van deze hartige taart in evenwicht te brengen.

Quiche

Er zijn weinig gerechten die zo verdeeldheid zaaien als quiche. Ik ben een fervent quiche-fan en daarom kan je diverse quiches oftewel hartige taarten vinden op de site.
Blauwe kaas is een smaakkracht om rekening mee te houden. Gebruik een blauwe kaas die jij lekker vindt, dit kan een hele pittige met uitgesproken smaak zijn, of een hele milde.
Ik gebruik meestal een kant-en-klare quiche/hartige taartdeeg op rol omdat dit zo handig is.
En als je deze quiche helemaal onder in de oven bakt, hoef je de bodem ook niet blind te bakken.

Er zijn eindeloze variaties als het gaat om hartige quiche recepten; klassieke combinaties zoals ham en kaas; seizoensgebonden brie en cranberry en wilde paddenstoelen. Of wees creatief met wat je in de koelkast hebt liggen: gehakt, vis, vlees en groenten.

Tegenwoordig is het een open taartbodem gevuld met hetzelfde basismengsel van eieren en room, aangevuld met kaas en andere hartige ingrediënten naar keuze.
Er zijn een aantal belangrijke punten voor een quiche:
De vulling moet vast en glad zijn. Niet rubberachtig of vochtig.
Het mag niet te eierig of te kaasachtig zijn. Zorgvuldig geproportioneerde verhoudingen zijn de sleutel.
De korst moet gelijkmatig gebruind en knapperig zijn. Niet bitter en verbrand, noch zompig en slap.

Eddoes

Ik had nog een paar gekookte eddoes over van dit gerecht. En omdat ik zo weinig mogelijk eten weggooi, heb ik het verwerkt in deze quiche. Een quiche is – net zoals een frittata – een heel fijn gerecht om restjes in te verwerken.
Een eddoe is een knolgewas, bekend om zijn zetmeelrijke, nootachtige smaak. Het lijkt op een harige aardappel.
Voor een andere twist kan je de eddoes vervangen door plakjes aardappel, aardperen, knolselderij of zoete aardappel.

Quiche met eddoes en blauwe kaas Quiche met eddoes en blauwe kaas

Tips:

  • Je kunt deze quiche warm of koud eten! Dek hem af en bewaar hem 2-3 dagen in de koelkast.
  • Serveer het met een gemengde salade, als je dat lekker vindt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Quiche met eddoes en blauwe kaas:

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Frans
Porties 4

Equipment

  • quiche ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 1 preistengels
  • 350 gr gekookte eddoes
  • 2 takjes tijm blaadjes geplukt
  • 2 el olijfolie
  • 75 gr blauwe kaas of kaas naar keuze
  • 15 gr pijnboompitten
  • 5 grote eieren
  • 200 ml room
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de prei in dunne ringen en spoel dit schoon onder de koude kraan. Laat goed uitlekken.
  • Snijd de eddoes in plakjes en rits de tijmblaadjes van de stengels.
  • Bak de prei ongeveer 5 minuten in een bakpan met olijfolie. Laat dan afkoelen.
  • Haal het deeg uit de koelkast en laat het minstens 10 minuten op kamertemperatuur komen. Zodra het soepel genoeg is om mee te werken, rol je het uit op een ingevette bakvorm.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Prik overal gaatjes in het deeg met een vork.
  • Beleg de bodem van het deeg met de eddoes, gebakken prei en tijm.
  • Verkruimel de blauwe kaas hierover en bestrooi met de pijnboompitten.
  • Klop in een grote kom de eieren, slagroom en peper en zout.
  • Giet het eimengsel voorzichtig over de vulling.
  • Bak in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten of tot het gaar is.
  • Laat 15 minuten rusten voordat je het aansnijdt en serveert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating