Preisoep met peterselie-olie

Prei krijgt meestal niet de hoofdrol in onze keuken, het wordt vooral gebruikt als smaakmaker. En dat is jammer, want prei is niet alleen lekker, het is helemaal niet duur en daarbij ook nog eens een gezonde groente. Ik heb een heerlijke romige preisoep met peterselie-olie gemaakt die je beslist eens moet proberen.

 

Prei

 

De prei is familie van de ui, bosui en knoflook. En net zoals deze groenten wordt prei gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten. Maar prei verdient meer dan dat. Behalve dat prei erg lekker is, bevat het heel veel vitaminen, mineralen en vezels. Het witte gedeelte van de prei is het lekkerst, maar in het (donker)groene deel zitten de meeste vitaminen. Daarom heb ik de hele prei verwerkt in deze soep. Vaak wordt er in een preisoep ook nog aardappelen gebruikt, maar ik heb alleen prei verwerkt in de soep.

 

Prei is het hele jaar te koop, zomers zijn de stengels dunner en lichter van kleur en ’s winters zijn de stengels dikker en steviger.
Prei kan behoorlijk zanderig zijn, spoel de stengels of de ringen daarom goed schoon. Snijdt het kontje van de prei en snijd deze in de lengte doormidden. Zo kan je de prei goed schoonspoelen. Of snijd de prei in dunne (halve)ringen en spoel dit schoon.

 

Prei kan je koken, stoven, stomen, roerbakken, smoren, in de oven bereiden of er een lekkere soep van maken zoals deze. Houd er rekening mee dat prei heel erg slinkt tijdens het bereiden. En ik heb nog een paar heerlijke recepten waarin de prei de hoofdrol speelt. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Prei vinaigrette, Preitaart met tomaatjes en blauwe kaas, Preistamppot met blauwe kaas en daslook of Lasagne met prei en walnoten? Klinkt niet verkeerd toch.

preisoep met peterselie-olie

 

Peterselie-olie

 

Voor extra smaak heb ik een peterselie-olie gemaakt om op de soep te serveren. Je hoeft het niet te maken, maar het is wel lekker erbij. Peterselie is ook zo’n ondergeschoven kruid wat niet zoveel meer gebruikt wordt. Hooguit als een beetje garnering op een gerecht. Deze mooie groene olie is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens gezond. Mocht je wat van de olie overhouden, verwerk het dan in een salade.

 

Tips:

 

Je kunt als topping op de soep wat gebakken spekjes, gerookte zalm of garnaaltjes gebruiken.

Extra nodig: blender of staafmixer

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Preisoep met peterselie-olie:

Preisoep met peterselie-olie. Een simpel te maken soepje, maar heerlijk van smaak. Prei is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens een gezonde groente.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 preistengels
  • 1 klont roomboter
  • 700 ml groentebouillon
  • 200 ml room
  • peper en zout
  • 15 gr peterselie
  • ½ teentje knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Peterselie-olie: Snijd de peterselie (blad en steeltjes) in stukken. Schil de knoflook. Doe alles in de blender en mix dit tot een gladde groene olie, breng op smaak met peper en zout.
  • Soep: Schil de ui en knoflook en snijd ze fijn. Snijd de preistengels in dunne ringen, doe ze in een vergiet en spoel ze schoon onder de koude kraan.
  • Fruit de ui aan in een (soep)pan met een beetje boter. Voeg dan de knoflook en prei toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur dan middelhoog en laat ongeveer 10-15 minuten koken tot de prei gaar is.
  • Doe alles in de blender en pureer het tot een gladde soep (of gebruik de staafmixer in de pan). Giet een beetje room erbij en breng – indien nodig - op smaak met peper en zout.
  • Schep de soep in kommen en lepel de peterselie-olie en eventueel nog een beetje room erover.

2 reacties

  1. Hoi Denise, dankjewel leuk om te horen. En met chili-olie lijkt het mij ook erg lekker. Gr. Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating