Ga terug
+ servings
Preisoep met peterselie-olie. Een simpel te maken soepje, maar heerlijk van smaak. Prei is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens een gezonde groente.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Equipment

  • blender of staafmixer

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 preistengels
  • 1 klont roomboter
  • 700 ml groentebouillon
  • 200 ml room
  • peper en zout

Olie

  • 15 gr peterselie
  • ½ teentje knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Peterselie-olie: Snijd de peterselie (blad en steeltjes) in stukken. Schil de knoflook. Doe alles in de blender en mix dit tot een gladde groene olie, breng op smaak met peper en zout.
  • Soep: Schil de ui en knoflook en snijd ze fijn. Snijd de preistengels in dunne ringen, doe ze in een vergiet en spoel ze schoon onder de koude kraan.
  • Fruit de ui aan in een (soep)pan met een beetje boter. Voeg dan de knoflook en prei toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur dan middelhoog en laat ongeveer 10-15 minuten koken tot de prei gaar is.
  • Doe alles in de blender en pureer het tot een gladde soep (of gebruik de staafmixer in de pan). Giet een beetje room erbij en breng – indien nodig - op smaak met peper en zout.
  • Schep de soep in kommen en lepel de peterselie-olie en eventueel nog een beetje room erover.