Ik heb toch een heerlijk recept voor pompoen donuts met gekruide honing voor jullie. Je bakt de donuts in de oven en daar wentel je ze door een heerlijk honing wat op smaak gebracht is met een 5-spice kruidenmix. Nou ik kan je verklappen dat er reuze lekker gaat ruiken in de keuken als je deze honing aan het maken bent.
Honing
Ik mocht van Melvita een lekkere biologische bloemenhoning ontvangen. Die honing is natuurlijk heerlijk in een kop thee of door de yoghurt, maar ik wilde er iets speciaals mee doen. Ik heb de honing verwarmd en gemengd met een 5-spice kruidenmix*. Deze Chinese kruidenmix bevat szechuan peper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel. Je kunt dit eventueel vervangen door speculaaskruiden, dat is natuurlijk ook erg lekker. Maar mocht je de 5-spices aanschaffen dan kan je dit ook gebruiken voor bijvoorbeeld deze heerlijke Kipgehaktballetjes met bimi en rijst, pittige Chinese rundvlees stoofpot of deze heerlijke Buikspek met 5-spices.
Pompoenen
Ik ben gewoon gek op pompoen. Zodra het herfst is, kan ik het niet laten om ze te kopen. En ja ik heb al heel veel verschillende soorten pompoenrecepten op de site staan, maar het blijft lekker. Vooral omdat pompoenen zo veelzijdig zijn, je kunt zo in zoveel verschillende recepten verwerken. Ik geloof dat ik wel 70(!) pompoenrecepten op de site heb staan. Van hartige tot zoete taarten, cakes, salades tot aan pompoenhummus, soep en stoofgerechten aan toe. Zoek ze maar eens op onder ingrediënt pompoen.
In mijn blog over pompoenen lees je alles over de verschillende soorten pompoen en waarvoor je ze het beste kunt gebruiken.
En ik heb ook nog een blog geschreven over hoe je pompoenen het beste kunt schillen en in stukken kunt snijden, want ja dat blijft toch wel een dingetje hè?
Ik heb de pompoenpuree* zelf gemaakt. Je schijnt dit in blikken te kunnen kopen, maar ik heb het nog nooit gezien in mijn supermarkt. En zelf puree maken is helemaal niet moeilijk en wel zo lekker. Ik heb de pompoen doormidden gesneden en de zaadjes eruit gelepeld. Toen met de snijkanten naar beneden op een ovenplaat gelegd en 45 minuten in een hete oven (200˚C) gegaard. Laat dit dan afkoelen en dan kan je heel makkelijk de schil eraf pellen of anders lepel je het vruchtvlees uit de schil. Pureer dit in een keukenmachine of met een staafmixer glad en je hebt pompoenpuree.
Extra nodig: donut bakblik, mixer, fijne rasp
Recept Pompoen donuts met gekruide honing:
Ingrediënten
- 2 eieren (L)
- 50 gr rietsuiker
- 240 gr pompoenpuree*
- 100 ml zonnebloemolie
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 1 el kaneelpoeder
- 1 el sinaasappelrasp
- 250 ml honing
- 1 el 5-spice kruidenmix**
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175˚C.
- Vet het donutbakblik goed in met olie.
- Klop de eieren met de suiker schuimig met een mixer. Mix nu de pompoenpuree erdoor tot je een mooi glad mengsel hebt.
- Voeg dan de olie erbij en mix dit erdoor.
- Spatel als laatste het bakmeel, zout, kaneelpoeder en sinaasappelrasp hierdoor.
- Lepel dan het mengsel in een spuitzak en vul hiermee het donutbakblik tot ¾ vol. Bak in ongeveer 13-14 minuten in de oven. Check dan met een satéprikker ze gaar zijn.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
- Doe de honing met de kruidenmix in een pannetje en verwarm dit (niet koken!). Meng de kruiden goed door de honing en zet dan het vuur uit.
- Wentel de afgekoelde donuts door het warme honingmengsel. Leg ze op een schaal en serveer direct.