Zoals jullie inmiddels misschien al weten, ben ik niet zo’n koekenbakker. Maar af en toe wil ik mij toch aan het bakken van iets zoets wagen. Omdat ik gek ben op gember en net kristalgember gekocht had, leek het mij een lekker idee om pittige gemberkoeken te bakken. Nou dat was een super goed idee kan ik jullie verklappen. Zalige koeken met behoorlijk wat gember erin. Als jij een gemberliefhebber bent, dan moet je dit eens proberen!
Grote koek
Als ik koekjes bak, lopen ze vaak uit. Mijn truc is tegenwoordig om een hele grote koek te bakken in de ring van een springvorm. Spreid het deeg uit in de springvorm als het nog zacht is. Het voordeel van zo’n grote koek is ook dat je het deeg van tevoren niet hoeft te laten rusten. Je kunt het gelijk bakken.
En dan kan je de koek in punten snijden en heb je het probleem van uitgelopen koekjes niet.
Natuurlijk kan je er ook kleine koekjes maken, rol het deeg dan op als een dikke rol en leg het dan wel in de koelkast om op te stijven. Daarna kan je er plakken van snijden en deze bakken in de oven. Zet het dan in de koelkast om een uurtje op te stijven. Daarna gelijk uit de koelkast in de oven en bakken maar.
Gember
Het zijn pittige gemberkoeken geworden omdat ik er ook nog geraspte verse gember in gedaan heb. Afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben kan je een of twee eetlepels geraspte gember door het deeg mengen. Je moet dus wel een echte liefhebber van gember zijn!
Tips:
Je kunt deze koeken ook warm eten, dit is ontzettend lekker met vanille-ijs of slagroom. Serveer het dan als nagerecht.
Maak ook eens deze heerlijke Mega chocolade koek.
Recept Pittige gemberkoeken:
Ingredients
- 100 gr kristalgember
- 190 gr zachte roomboter
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1-2 el geraspte gember
- 1 ei (L)
- 275 zelfrijzend bakmeel
- 1 tl grof zeezout
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Vet de ring van een springvorm (25 cm) in met olie of boter en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Snijd de blokjes kristalgember in hele kleine stukjes.
- Klop de roomboter met de lichtbruine basterdsuiker luchtig op.
- Doe het ei erbij en klop dit door het mengsel.
- Voeg nu het bakmeel toe en meng dit erdoor met je handen.
- Meng als laatste zout, de geraspte gember en fijngehakte gember erdoor.
- Leg het deeg in de ring van de springvorm en druk het plat met de bolle kant van een lepel.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de koek in ongeveer 20 minuten lichtbruin en gaar.
- Haal het dan uit de oven en laat de koek afkoelen voordat je het in punten snijdt.
- Lekker om warm te serveren met vanille-ijs. Koud is het ook erg lekker, snijd het dan in punten en eet het uit het vuistje.