Asheh reshteh oftewel Perzische bonen en noedelsoep is een stevige wintersoep gemaakt van diverse soorten bonen, heel veel verse groene kruiden, noedels (reshteh) en een zuivelproduct. Door de vele bonen en kruiden is het een hele gezonde soep. De soep wordt gegeten met Nieuwjaar en de noedels in de soep symboliseren geluk en succes voor het nieuwe jaar. Tja ik ben misschien een paar dagen te laat, maar dat zal ons geluk niet in de weg staan toch. Het is een grote pan soep geworden, de rest is voor de lunch morgen en in de vriezer voor een volgende keer.
De soep is gemaakt van gedroogde bonen, bedenk dus wel een dag van te voren dat je ze moet weken voor gebruik. Ik had nog glasnoedels in huis en heb deze gebruikt, maar je kunt ook Udon noodles of zelfs spaghetti hiervoor gebruiken.
De soep wordt geserveerd met uitgebakken uien en een soort van yoghurt en munt. Ik heb er een dot Griekse yoghurt op gedaan.
Ik heb ook een recept voor je voor een vegetarische Kervelsoep voor je. Probeer die ook eens.
Recept Perzische Bonen en Noedelsoep:
Ingrediënten
- 2 ltr groentebouillon
- olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 6 teentjes knoflook
- 1 stukje kurkuma, geraspt
- of 2 tl kurkumapoeder
- 100 gr gedroogd kikkererwten
- 100 gr kidneybonen
- 100 gr (groene) linzen
- 60 gr peterselie
- 60 gr koriander
- 60 gr dille
- 10 gram munt
- 4 lente-uien, in dunne ringen
- 300 gr verse spinazie
- 200 gr noedels
- 2 rode uien, in dunne ringen
- 200 gr Griekse yoghurt
- 1 el gedroogde of verse munt
Instructies
- Week de bonen de avond van te voren in ruim koud water.
- Fruit in een grote soeppan de uien, knoflook en kurkuma aan, laat het niet bruin worden. Voeg de kikkererwten en kidneybonen erbij en roer alles door elkaar. Giet dan de bouillon erbij, breng aan de kook en laat op een heel laag vuurtje zachtjes ongeveer 30 minuten koken.
- Hak alle kruiden en spinazie fijn en voeg dit samen met de linzen en lente-ui in de pan. Kook nog ongeveer 20 minuten.
- Breek de noodles in stukken en voeg ze toe aan de soep
- Bak ondertussen de rode uien bruin in een scheut olijfolie en laat ze vervolgens op een wat lager vuur knapperig worden.
- Schenk de soep in een kom en serveer met een dot Griekse yoghurt, de uitjes en wat munt.