Deze perencake met witte chocolade Amaretto topping is een heerlijke cake om te maken in de feestmaand. Gebruik een rijpe peer voor deze cake, hierdoor krijgt de cake een lekkere zoete peersmaak. Cake gemaakt met veel ricotta erin geeft zo’n luchtige en smeuïge cake, echt de moeite waard om eens te proberen.
Tulband
En tulband oftewel een bundt cake is sowieso een feestelijke cake om te maken. Het hoort er echt bij in december vind ik. Het is een cake gebakken in een tulband bakblik (een ronde vorm met een gat in het midden). Ik heb een tulband van 24 centimeter doornsnee gebruikt, maar je kunt ook een ronde springvorm van 22 centimeter of een cakeblik gebruiken voor dit recept.
Ricotta
Ik gebruik vaak Griekse yoghurt in cake recepten, maar de ricotta door het beslag gaf echt een heerlijke luchtige cake. Denk dat ik dit blijf doen in plaats van de yoghurt. Ricotta is een Italiaanse zachte en milde kaas wat gemaakt wordt van wei. Wei is de wrongel wat overblijft van de kaasproductie. Het is daarom een magere en zoutarme zachte kaas wat boordevol eiwitten zit. Je kunt het gebruikten in heel veel recepten. En ondanks dat het een magere kaas is, is het wel ontzettend romig.
Topping
Ik mocht een lekkere fles Amaretto van Villa Massa ontvangen. Deze is gemaakt van echte Siciliaanse amandelen wat de zoete en zachte likeur een smaakvolle amandelaroma geeft. Heerlijk om zo te drinken, maar ik wilde er ook iets lekkers van maken.
Omdat ik van plan was deze perencake te maken, had ik bedacht om de Amaretto te verwerken in de topping en dat is heerlijk uitgepakt.
Het is een soort ganache van Amaretto en witte chocolade geworden en dat paste perfect bij de perencake.
Boter*
In plaats van roomboter heb ik Blue Band 100% plantaardige variatie op roomboter gebruikt.
Een nieuwe, heerlijk romige plantaardige vervanger voor roomboter, voor iedereen die op zoek is naar een romige smaak, maar zoveel mogelijk plantaardig wil eten. Deze variatie vervangt roomboter heel gemakkelijk 1:1 in de pan, op brood, in baksels of andere gerechten.
De boter is gemaakt met 100% natuurlijke plantaardige ingrediënten en heeft daarom 50% minder klimaatimpact dan (smeerbare) roomboter. Ook is de 100% plantaardige variatie op roomboter van nature lactosevrij, melkvrij en glutenvrij.
Tips:
Gesmolten boter in dit gerecht moet niet heet zijn als je het in het beslag mixt. Smelt deze dus als eerste voordat je het beslag gaat maken.
Mocht de witte chocolade niet helemaal smelten* in de hete Amaretto (zie foto’s gallery), zet een kom met de Amaretto en chocolade dan boven een pan met een laagje heet water en laat het dan au-bain-marie smelten.
Je kunt de cake 2 dagen van tevoren bereiden, bewaar hem dan op kamertemperatuur.
Deze Gembercake tulband is ook zo’n feestelijke cake.
Recept Perencake met witte chocolade Amaretto topping:
Ingredients
- 1 grote rijpe peer
- 3 eieren (L)
- 175 gr (riet)suiker
- 375 gr ricotta
- 115 gr gesmolten boter
- 180 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 el bakpoeder
- 1 snufje zout
- 1 el kaneelpoeder
- 150 gr witte chocola
- 75 ml Amaretto
- 2 el gehakte hazelnoten
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175˚C. Vet de cakevorm goed in van binnen en bestrooi dan eventueel met poedersuiker of bloem. Schil de peer en snijd deze in kleine blokjes.
- Klop in een grote kom de eieren goed schuimig, voeg de suiker toe en klop dit luchtig op. Klop dan de ricotta en (niet te warme) gesmolten boter door het eimengsel.
- Spatel dan de bloem, bakpoeder, zout en kaneelpoeder erbij door het mengsel. Meng als laatste voorzichtig de peerblokjes erdoor.
- Lepel het beslag rondom in de cakevorm en strijk het glad.
- Zet het cakeblik in de voorverwarmde oven en bak de cake in ongeveer 50-60 minuten gaar.
- Controleer na 50 minuten met een satéprikker of het gaar is. Komt hij er droog en schoon uit dan is de cake klaar. Zo niet, laat dan nog 10 minuten (of langer) in de oven verder bakken.
- Als de cake gaar is haal je deze uit de oven en laat 20 minuten afkoelen, voordat je deze op een bord stort. Laat dan helemaal afkoelen.
- Topping: hak de chocolade in kleine stukjes. Breng de Amaretto in een pan aan de kook.
- Haal het van het vuur en smelt de chocolade erin tot er een mooie dikke saus ontstaat*.
- Giet dit over de cake en garneer eventueel met fijngehakte hazelnootjes.