Pavlova met bloedsinaasappels

Het is momenteel het seizoen van de bloedsinaasappels én Valentijnsdag zit eraan te komen. Daarom heb ik een heerlijke pavlova met bloedsinaasappels gemaakt. Ziet het er niet prachtig uit? Natuurlijk kan je ook een ronde pavlova maken, maar ik vond een hartvorm wel zo leuk. Lekkere zoete meringue met een topping van die mooie rode bloedsinaasappels die een lekker zuurtje hebben, een match made in heaven. Maak dit als nagerecht op Valentijnsdag.

 

Pavlova

 

Pavlova’s zijn helemaal niet moeilijk om te maken. En het ziet er altijd feestelijk uit. Een pavlova bestaat uit een meringue, dit wordt gemaakt van stijfgeklopte eiwitten en suiker. Je lepelt het in een vorm op een bakplaat, zoals bijvoorbeeld een hartvorm en bakt dit dan op lage temperaturen in de oven. Je kunt ook kleine eenpersoons pavlova’s maken of voor de Kerst eentje in kransvorm.

 

De topping bestaat meestal uit stijfgeslagen room en vers fruit van het seizoen. Dit kan je allemaal van tevoren klaarmaken en dan hoef je de pavlova alleen nog maar af te maken vlak voordat je het gaat serveren. Ideaal dus als dessert om een etentje thuis.

 

Het lekkerste is als de meringue krokant van buiten is en lekker smeuïg vanbinnen. Dit krijg je o.a. door de meringue op lage temperatuur te bakken in de oven, waarna deze het liefst de hele nacht in de oven (met de deur op een kier) verder uithardt.
Ik heb de pavlova nu afgetopt met slagroom, maar je kunt ook mascarpone, een mengsel van mascarpone en slagroom of een mengsel van slagroom met hangop erop serveren.

 

Vegan pavlova

 

Ik had voor deze pavlova niet genoeg eieren in huis en heb daarom aquafaba gebruikt. Dit is het dikke vocht wat in een pot kikkererwten zit. Je moet het iets langer kloppen dan eiwitten en om de smaak iets te verhullen heb ik 2 zakjes vanillesuiker gebruikt.
Door het gebruik van aquafaba is de meringue vegan. Wil je er helemaal een vegan gerecht van maken, gebruik dan het harde gedeelte van de kokosmelk uit een blik kokosmelk. Dit kan je eventueel nog luchtig opkloppen.

 

Bloedsinaasappels

 

De bloedsinaasappel is een sinaasappelsoort die van binnen rood is. Er bestaan twee variaties, namelijk de volbloed (de schil en het vruchtvlees zijn rood) en de halfbloed (die hebben alleen rood vruchtvlees).
De smaak van een bloedsinaasappel is lekker friszuur die nóg frisser is dan de ‘gewone’ sinaasappels.
Kan je die mooie rode bloedsinaasappels niet vinden, neem dan gewone sinaasappels of mandarijntjes. En als je deze taart voor Valentijnsdag wilt maken, zijn aardbeien of frambozen natuurlijk ook heerlijk.

 

Tips:

 

De meringue kan je al een paar dagen vooruit maken. Wikkel het in huishoudfolie en vervolgens in folie en bewaar op een koele droge plek.

125 gram eiwitten (ongeveer 4 grote eieren) kan je vervangen door 125 gram aquafaba.

Extra nodig: bakpapier

 

 

Recept Pavlova met bloedsinaasappels:

Pavlova met bloedsinaasappels. Het is het seizoen van de bloedsinaasappels en het is bijna Valentijnsdag. Goede reden om deze heerlijke pavlova te maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 608 personen

Ingredients
  

  • 125 gr eiwitten
  • 250 gr suiker
  • 1 tl maïzena
  • 1 tl azijn
  • 5 bloedsinaasappels
  • 50 gr suiker
  • 25 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 140˚C.
  • Klop met een mixer de eiwitten op in een vetvrije kom. Voeg dan beetje bij beetje al kloppend de kristalsuiker erbij tot het eiwit helemaal stijf is.
  • Spatel dan de azijn en maïzena erdoor. Teken een hart op een vel bakpapier en draai het vel dan om en leg het op een bakplaat.
  • Lepel het eiwit in het hart op het bakpapier en strijk dit mooi glad. Schuif de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur meteen naar 120˚C.
  • Bak de meringue in 60-75 minuten tot de buitenkant krokant maar nog wel steeds wit is.
  • Zet de oven dan uit en zet de ovendeur op een kier en laat het de hele nacht in de oven om te drogen. Haal de meringue voorzichtig van het bakpapier. Pas op dat je de meringue niet breekt!
  • Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van 4 sinaasappels af. Zet de sinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af.
  • Snijd dan de partjes uit de vliesjes van de sinaasappels (vang het sap op en gebruik dit ook voor de siroop). Pers de overgebleven sinaasappel uit en doe dit in een pannetje samen met de suiker.
  • Breng dit aan de kook tot er een dikke siroop/karamel ontstaan is. Giet dit bij de partjes sinaasappel in een kom en meng het door elkaar.
  • Serveren: Klop de slagroom met de vanillesuiker op. Lepel dit op de meringue en verdeel de sinaasappelpartjes met siroop erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating