Wil je een bijzonder bijgerecht maken voor een speciaal etentje thuis? Probeer dan deze pastinaak met tamme kastanjes uit de oven. De combinatie van herfstgroenten, kastanjes en salie zorgt voor een rijke en volle smaak. Serveer het bij geroosterd vlees of kip en je hebt gegarandeerd een succesvolle avond.
Pastinaak
Hoewel ik geen fan ben van de herfst – de wind, regen en kou kan ik missen – houd ik wel van herfstgroenten. Pastinaak is een van mijn favorieten.
Pastinaak, ook wel pinksternakel of witte peen genoemd, is een oude groente die nu weer volop in Nederland wordt verbouwd. De populariteit neemt toe, en niet zonder reden.
Pastinaak bevat inuline, een koolhydraat dat fructose oplevert bij splitsing. Dit maakt het een geschikte groente voor diabetici. Na de oogst wordt pastinaak snel slap, dus bewaar deze maximaal drie dagen in een papieren zak in de groentelade van de koelkast.
Verkrijgbaar: Vanaf oktober is pastinaak goed verkrijgbaar.
Smaak: Pastinaak heeft een subtiele, zoete smaak die iets weg heeft van knolselderij. Het is minder zoet dan een gewone wortel.
In de keuken: Bereid pastinaak zoals wortel, maar let op dat de kooktijd korter is. Het is heerlijk in stamppot, aardappelpuree of soep.
Probeer ook eens:
Of maak er een lekkere pastinaak puree van!
Tamme kastanjes
Voor dit recept heb ik tamme kastanjes geroosterd in de oven en daarna gepeld. Het pellen is een karweitje, maar absoluut de moeite waard. Hoe je dit doet, lees je hier.
Geen zin om kastanjes zelf te roosteren? Kant-en-klare kastanjes zijn te koop bij speciaalzaken.
Tips
- Geen salie in huis? Gebruik rozemarijn en rooster deze vanaf het begin mee met de groente.
- Kook pastinaak en spruitjes kort voor, voordat je ze in de oven roostert. Dit verkort de roostertijd en voorkomt harde groenten.
- Laat bij het snijden van ui een klein stukje van de wortel zitten. Zo blijven de uienpartjes tijdens het roosteren intact.
- Geen oven? Bak de pastinaak en kastanjes in een grote koekenpan.
Pastinaak recept
Een heerlijk herfstachtig bijgerecht dat goed past bij vlees of gevogelte. De combinatie van geroosterde pastinaak en tamme kastanjes is warm, aards en perfect voor een koude avond.
Ingrediënten
- 500 gr pastinaak
- 2 uien
- olijfolie
- grof zeezout
- 150 gr tamme kastanjes*
- 2 el honing
- 15 gr salieblaadjes
Instructies
- Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd deze in stukken.
- Kook de pastinaak 5 minuten in gezouten water, giet dan af.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200˚C. Bekleed een ovenplaat met aluminiumfolie.
- Schil de ui, maar laat het 'kontje' eraan zitten. Snijd ze in 6-8 parten en leg ze op de ovenplaat.
- Leg de gekookte pastinaakstukken ook op de ovenplaat en giet er wat olijfolie over. Bestrooi met wat zout en schuif de ovenplaat in de hete oven. Bak dit 20 minuten.
- Haal de ovenplaat uit de oven, verdeel de kastanjes erover en lepel de honing erop. Hussel alles even door elkaar. Bak dit nog ongeveer nog 10 minuten in de oven.
- Giet wat olijfolie over de salieblaadjes en leg die als laatste op de groenten en rooster dit nog 5 minuten in de oven.
- Als de groenten gaar zijn, haal ze dan uit de oven en schep ze op een bord of schaal.