Een pastasalade met warm weer is altijd een goed idee. Ik had nog wat kleine restjes groenten en verse kruiden liggen in de koelkast en heb deze verwerkt in een lekkere salade. Deze pastasalade met groene groenten en kruiden doet het goed op een zomerse dag. Je hebt er niet te veel werk aan en toch serveer je een lekkere complete vegetarische salade. Wil je er nog eiwitten aan toevoegen, gebruik daarvoor dan gekookte of gerookte kipfilet of blokjes feta, blauwe kaas of geitenkaas.
Pasta*
Als pasta heb ik kleine schelpjes gebruikt, maar je kunt ook andere pastasoorten gebruiken in een pastasalade. Macaroni, penne, farfalle, fusilli, rigatoni, orzo of parelcouscous zou je ook kunnen gebruiken in de salade.
Ben jij ook zo gek op pastasalades? Nou dan heb ik nog een paar lekkere salades voor jou, zoals:
- Pastasalade met surimi en rivierkreeftjes
- Pasta en eiersalade
- Niçoise pastasalade met tonijn
- Pastasalade met rode bietjes en blauwe kaas
- Pastasalade met ratatouille
- Caesar pastasalade met kip
- Mexicaanse pasta en maïs salade
- Oosterse fregola pastasalade met 5-kruiden kip
- Pastasalade met gerookte zalm, broccoli en komkommer
- Pasta Caprese salade
- Pastasalade met aubergine en sucuk
- Griekse salade met orzo
- Pasta salade met mosselen en artisjok
- Farfallesalade met garnalen en komkommer

Groene groenten
Je kunt allerlei soorten (restjes) groene groenten gebruiken in deze salade. Zoals broccoli, komkommer, avocado, courgette, boontjes, peultjes, sugar snaps, erwten, sojaboontjes, tuinbonen, groene asperges, bleekselderij, blaadjes baby spinazieblaadjes en/of veldsla. Maak een combinatie van wat jou lekker lijkt of wat je nog in huis hebt.
Groene kruiden**
De dressing heb ik gemaakt met basilicum, dille, citroenmelisse en het groen van de lente-ui. Andere groene kruiden die je kunt gebruiken zijn ook nog peterselie, bieslook, munt, kervel en/of dragon.
Tips:
- Als je pasta gemaakt zonder ei gebruikt, is deze salade ook nog vegan.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Pastasalade met groene groenten en kruiden:
Ingrediënten
- 150 gr broccoli
- 100 gr peultjes
- 50 gr zeekraal
- 1 mini komkommer
- 1 avocado
- 1 lente-ui
- 100 gr pasta*
- 2 el pompoenpitten
- 2 el pistachenoten
Dressing
- 15 gr groene kruiden**
- olijfolie
- 1 el citroensap
- peper en zout
Instructies
- Dressing: hak de blaadjes groene kruiden fijn in een keukenmachine. Giet dan de olijfolie en citroensap erbij en meng dit tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes, maak de peultjes schoon en snijd de grote doormidden en maak de zeekraal schoon en verwijder de harde uiteinden.
- Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd het in kleine blokjes. Snijd de komkommer in plakjes en de lente-ui in dunne ringen.
- Kook de pasta gaar in gezouten water volgens de aanwijzing op de verpakking. Voeg de laatste twee minuten de broccoli roosjes toe en laat dit meekoken.
- En voeg de laatste minuut de peultjes en zeekraal bij de pasta en laat dit even meekoken. Giet dan alles af en spoel af onder de koude kraan.
- Doe de gekookte pasta en groenten in een grote kom samen met de rest van de groenten. Meng er dan de groene kruidendressing door.
- Bestrooi met de pistachenoten en pompoenpitten.


