Palmkool Recept met Paddenstoeltjes en Hummus

Ik mocht biologische palmkool uit onze mooie Flevopolder ontvangen, de eerste van het seizoen. Daar wilde ik natuurlijk iets bijzonders van maken – en dat is zeker gelukt met dit recept. Deze combinatie van palmkool en paddenstoeltjes met hummus kun je warm, lauwwarm én koud eten. Wij aten het koud, want het was onverwacht een heerlijke, warme nazomerdag. Een perfect gerecht als lunch of licht avondmaal.

Palmkool

Cavolo Nero, oftewel palmkool of zwarte kool, is een wintergroente die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. In Italië is het een geliefd ingrediënt, vooral in stevige winterse minestronesoepen. Inmiddels wint de groente ook in Nederland aan populariteit en wordt hij hier zelfs lokaal geteeld.

Palmkool lijkt qua structuur en smaak een beetje op boerenkool. Je kunt het blad het beste van de dikke, taaie nerven aftrekken. Bewaar palmkool maximaal twee tot drie dagen in de koelkast – daarna gaat de kwaliteit snel achteruit. Koop liever geen voorgesneden palmkool uit de supermarkt, want daar zitten die harde stelen vaak nog in en dat is niet lekker. Je kunt het blad wokken of grillen, maar snijd het eerst wat fijner, net als bij boerenkool.

Zin in nog een lekker gerecht met palmkool? Probeer dan eens mijn roergebakken Cavolo Nero of eenpansgerecht met zilvervliesrijst salami, cavolo nero en prei..

Beukenzwam (Shimeji)

Ik ben dol op beukenzwammetjes. Ze hebben een stevige beet, een nootachtige smaak en zien er ook nog eens leuk uit. Je vindt ze meestal bij de groenteboer; in de supermarkt kom ik ze zelden tegen. Mocht je ze niet kunnen vinden, dan kun je ze prima vervangen door andere paddenstoelen zoals oesterzwammen of kastanjechampignons.

Hummus

Maak alsjeblieft zelf hummus. Het is echt zo gepiept met een keukenmachine of staafmixer, en het smaakt zóveel beter dan de kant-en-klare uit de supermarkt. Bovendien is het stukken goedkoper en weet je precies wat erin zit. Ik keek laatst op een bakje hummus uit de supermarkt – en geloof het of niet: er zat maar 37% kikkererwten in! De rest bestond uit olie, water, sesamzaad en een heleboel geur-, kleur- en conserveermiddelen.

Zelf maken dus! Hier vind je mijn recept voor hummus.

Dukkah

Dukkah is een Midden-Oosterse specerijenmix met noten, zaden en kruiden. Oorspronkelijk wordt het als dip bij brood gegeten, maar je kunt het ook gebruiken als topping of smaakmaker bij allerlei gerechten. Deze mag je van mij kopen in de supermarkt (haha), maar zelf maken is natuurlijk het allerlekkerst. En: het blijft lang goed, dus maak gerust een paar potjes. Hier vind je mijn recept voor dukkah.

Palmkool recept:

Palmkool en paddenstoeltjes met hummus. Van de eerste biologische palmkool uit onze polder heb ik dit heerlijke vegetarische gerecht gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Makkelijke maaltijd, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 eieren
  • 2 struiken palmkool
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ groene peper
  • 200 gr beukenzwammetjes
  • peper en zout
  • 4 el dukkah**

Instructies
 

  • Maak de hummus volgens het recept*. Kook de eieren ongeveer 5 minuten, giet ze dan af, laat ze schrikken in koud water en pel de eieren.
  • Trek het blad van de palmkool van de middennerf en spoel het schoon in koud water. Laat goed uitlekken en snijd het blad in stukken.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes en verwijder de zaadlijsten van de groene peper en snijd deze in dunne ringen. Snijd de beukenzwammetjes los van de bodem.
  • Zet een grote (wok) pan met een scheutje olijfolie op het vuur en roerbak hierin de palmkool met de knoflook, groene peper en wat peper en zout in ongeveer 5 minuten.
  • Bak in een andere pan in een scheutje olijfolie de paddenstoeltjes in 2 minuten.
  • Verdeel de hummus over de borden en lepel de palmkool, paddenstoeltjes en gekookte gehalveerde eieren erbij. Bestrooi met de dukkah.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating