Heb je mijn blog over Kleurrijke vergeten groenten uit de Flevopolder al gelezen? Ik mocht diverse gekleurde wortels en bietjes ontvangen van boer Martin.
Door de wortels te raspen, verkort je heel erg de kooktijd van de wortels. Houdt wat rasp achter voor de garnering van de soep. Natuurlijk kan je deze soep ook met de oranje wortels maken, maar een paarse soep serveren is toch wel apart, nietwaar?
En ook deze Pittige hutspot van paarse wortel en zoete aardappel heb ik gemaakt van die paarse wortelen.
Paarse wortelsoep.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 35 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 5 cm verse gember
- 1 rode peper
- 5 takken koriander
- zonnebloemolie
- 1 kg paarse wortelen
- 750 ml groentebouillon
- 3 limoenblaadjes
- 1 blikje kokosmelk
- 1 limoen, rasp en sap ervan
Instructies
- Schil en snipper de ui en de knoflook. Schil de verse gember en rasp dit. Snijd de rode peper in stukjes. Haal de blaadjes van de koriander en hak de steeltjes fijn.
- Verhit een scheut olie in een grote (soep)pan en fruit hierin de ui, knoflook, gember, rode peper en gehakte koriandersteeltjes op middelhoog vuur.
- Schil de wortels en rasp deze in je keukenmachine. Doe dit in de pan en bak nog even mee.
- Schenk nu de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Doe de limoenblaadjes in de pan, zet het vuur zachter en laat ongeveer 10-15 minuten koken met de deksel op de pan tot de wortelrasp zacht geworden is.
- Zet het vuur uit, haal de limoenblaadjes eruit en pureer de soep in je blender of met een staafmixer. Voeg nu 3/4 deel van het blikje kokosmelk en de limoenrasp en sap toe. Roer goed door.
- Proef of de soep op smaak is, voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
- Lepel de soep in kommen, giet er nog een beetje kokosmelk over en serveer met een wat geraspte wortel en een paar blaadjes koriander.