Overnight oats met rabarber

Rabarber, je houdt ervan of niet. Misschien weet je niet wat je met die zure stengels moet doen. Met een beetje oefening kan je de van nature zure smaak te combineren met precies de juiste hoeveelheid zoetheid. Toen ik weer rabarber zag liggen bij mijn groenteboer, heb ik gelijk een paar stengels gekocht. Ik besloot ik er geen ingewikkeld bakproject of dessert mee te maken. In plaats daarvan dacht ik eraan om iets simpels met de stengels te doen: ze even snel stoven op het fornuis en ze vervolgens te verwerken in een ontbijtje. Deze overnight oats met rabarber is het resultaat. Dit is echt een perfect lenteontbijt. Ik ben dol op het contrast tussen zachte, lichtzoete havermout en de frisse, frisse smaak van gestoofde rabarber.

Hoewel ze kleurrijk, zoet zijn en aanvoelen als een traktatie, zijn ze eenvoudig te bereiden en een zeer stressvrije optie voor een ontbijt
En als je bang bent dat het maken van de gestoofde rabarber veel tijd kost, is dat echt niet het geval. Voor mij was het in minder dan 15 minuten klaar. Wat ik niet voor het ontbijt gebruikte, heb ik later in de week op wentelteefjes gedaan, dus zelfs als de overnight oats in dit recept je niet aanspreken, dan de makkelijk gestoofde rabarber misschien wel!

Rabarber

Rabarber is botanisch gezien een groente, maar de dikke, vlezige stelen worden als fruit beschouwd, ondanks de zure smaak.
Het kent twee teelten. De eerste, geforceerde rabarber, komt vroeg in het jaar op de markt en wordt onder potten gekweekt.
De tweede, de zogenaamde hoofdrabarber, wordt buiten geteeld en komt in het voorjaar aan. De stengels zijn dieper rood met een groene tint, terwijl de bladeren heldergroen zijn. Deze rabarber heeft een intensere smaak en een robuustere textuur dan de geforceerde variant.
Hoewel rabarber rauw gegeten kan worden, is het vaak te zuur op deze manier, en is het meestal het lekkerst als het gekookt is met veel suiker. Het past goed bij zowel gember als aardbeien.

Rabarber kan soms taaie, draderige nerven hebben, dus na het wassen kunt u deze met een klein, scherp mesje verwijderen en de stengel naar wens dun of dik snijden.
Stoof of pocheer rabarber (8-10 min) of rooster (15-20 minuten).
Rabarber kan ook worden toegevoegd aan hartige gerechten, omdat de zuurheid goed samengaat met vet vlees zoals varkensvlees en eend.
Rabarber verwelkt vrij snel, bewaar het in de koelkast en eet het binnen een paar dagen op.

Overnight oats met rabarber

Tips:

  • Ontdek hier mijn verzameling heerlijke rabarberrecepten.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Overnight oats met rabarber:

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 4 uur 15 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 2

Equipment

  • 2  luchtdichte potten,elk ca. 250 ml

Ingrediënten
  

Rabarbercompote

  • Rabarbercompote
  • 450 gr rode rabarber
  • 1 el water
  • 1 el agavesiroop

Oats

  • 100 gr fijne havervlokken
  • 2 el chiazaadjes
  • 200 ml melk
  • 1 el agavesiroop
  • 2 scoops proteïnepoeder vanille

Topping

  • 2 el gehakte hazelnoten
  • 2 el rabarber

Instructies
 

  • Rabarbercompote: Meng de rabarber, het water en de agavesiroop in een pan, breng aan de kook, dek af en laat ongeveer 5 minuten sudderen.
  • Meng de havermout met alle andere ingrediënten.
  • Schep 2 eetlepels van de rabarbercompote in de potten, schep het havermoutmengsel erover, dek af en laat 8 uur of een nacht in de koelkast staan.
  • Serveer de overnight oats met de rest van de compote en de gehakte hazelnoten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating