Ovenschotel met zalm en filodeeg

Deze ovenschotel met zalm en filodeeg is heel eenvoudig te maken. Het is een geweldige manier om zalm aan het menu van jouw gezin toe te voegen en hij smaakt ook nog eens verrukkelijk. De chique uitziende stapeltjes erop zijn gewoon vellen filodeeg die met boter zijn bestreken en tot knapperige ballen zijn gekneed. Als ze gebakken zijn, worden ze een extra knapperige topping voor de ovenschotel met zalm en groenten.

Ovenschotel met vis

Met zijn romige, rustgevende chowder-achtige vulling is dit gerecht met zalm perfect voor koude avonden. Het bestaat uit verse zalmfilets, gemengde groenten, een romige saus en een knapperig filodeeg topping.
Zalm is een heel goed ingrediënt om in jouw wekelijks menu op te nemen. Een gezond en uitgebalanceerd dieet zou ten minste twee porties vis per week moeten bevatten, waaronder een portie ‘vette’ vis.

Dit komt omdat vis zoals zalm en sardines een geweldige bron van Omega-3 vetzuren zijn, die belangrijk zijn voor het behoud van een gezond hart. Zalm is ook rijk aan eiwitten en vitamine D, wat belangrijk is voor het gezond houden van onze botten.
Om deze heerlijke zalmschotel te maken, begin je met het bakken van groenten en het maken van de saus.
Vervolgens verdeel je de rauwe zalm in stukjes door de groenten, top je het af met het filodeeg en dan gaat het in de oven. In de foto gallery zie je de stap voor stap werkwijze.

Ovenschotel met zalm en filodeeg

Je kunt deze ovenschotel al van tevoren bereiden, zet dit afgekoeld en voorzien van huishoudfolie in de koelkast. Top het dan vlak voordat het de oven in gaat af met de filodeeg.
Laat wel een beetje ruimte tussen de filo-bollen.

Deze ovenschotel met zalm en filodeeg is een echte winnaar, geniet ervan als lunch of diner. Als maaltijd op zichzelf, of geserveerd met extra groenten en wat geboterde nieuwe aardappelen.

Probeer ook eens deze heerlijke Ovenschotel met makreel en spinazie.

Of deze Een heerlijk zalm recept verpakt in aluminiumfolie uit de oven

Tips:

  • Ik heb een ovale ovenschaal van 24 centimeter gebruikt.
  • In plaats van een zak roerbakgroenten, kan je ook andere groenten gebruiken. Zo is venkel, courgette, bleekselderij, prei en/of zeekraal bijvoorbeeld erg lekker bij vis.
  • En je kunt natuurlijk ook een ander soort vis gebruiken. Ook lekker is het kabeljauw, makreel, garnalen, etc.
  • Wil je de saus extra romig maken, dan kan je er nog een scheut room doorheen mengen.
  • In plaats van filodeeg kan je deze ovenschotel ook aftoppen met aardappelpuree.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Ovenschotel met zalm en filodeeg:

Ovenschotel met zalm en filodeeg. Met zijn romige, rustgevende chowder-achtige vulling is dit gerecht met zalm perfect voor koude avonden.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 el boter
  • 400 gr Hollandse roerbakgroente
  • 3 el bloem
  • 150 gr diepvries erwten
  • 400 gr zalmfilets
  • 1 el gehakte bieslook
  • 500 ml kipbouillon
  • peper en zout
  • 4 el boter, gesmolten
  • 5 vellen filodeeg

Instructies
 

  • Smelt de boter in op middelhoog vuur, voeg de roerbakgroente, zout en wat peper toe. Bak al roerend ongeveer 4 minuten.
  • Roer de bloem erdoor, bak dit ongeveer een halve minuut mee met de groente, onder voortdurend roeren.
  • Giet de bouillon erbij. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen, onder voortdurend roeren, tot de groenten net gaar zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Het mengsel ziet er erg dik uit en dat is oké, want de groenten laten nog vocht los in de oven.
  • Haal de pan van het vuur, meng de diepvrieserwten erdoor en laat het afkoelen.
  • Snijd de zalm in kleine blokjes en meng dit samen met de bieslook door het koude groentemengsel.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe het mengsel in de ovenschaal.
  • Bestrijk een vel filodeeg licht met gesmolten boter. Vorm het tot een losse bal en leg het op de vulling. Herhaal dit de rest van de vellen. Zet de schaal dan in de oven.
  • Bak tot de filo goudbruin is en in het midden bubbelen, 35-40 minuten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating