Romig en heerlijk is dit bijzondere recept voor orzotto met pompoenpuree en wortel met Aziatische smaken. Gegarneerd met knapperige miso wortelen is het een smaakvol, geruststellend en makkelijk plantaardig dinerrecept.
Dit romige recept voor deze orzotto is perfect voor het seizoen. In risotto-stijl bereide orzo pasta is een voortreffelijk diner voor doordeweekse avonden. En je kunt er op verschillende manieren een draai aan geven. Bij deze versie gaat er pompoenpuree door wordt het afgetopt met umami geroosterde paarse wortelen.
Wat is orzo?
Orzo is een rijstvormige pasta die precies zo kookt als pasta. De meeste soorten orzo die je in de schappen van supermarkten vindt, zijn op tarwe gebaseerd.
Orzo versus risotto? Zoals ik hierboven al zei, is orzo pasta. Traditionele risotto is gebaseerd op Arborio rijst. Terwijl de Arborio rijst wordt geroerd, komt er zetmeel vrij, wat resulteert in een romige textuur.
Ook al is orzo totaal anders dan de risottorijst, je kunt hem toch in dezelfde stijl bereiden! Orzo geeft ook zetmeel vrij als het wordt geroerd en gekookt. En het voordeel is, dat orzo sneller gaar is.
Ik ben dol op orzo, daarom kan je veel recepten hiervoor op de site vinden. Dit is slechts een kleine greep daaruit:
Orzo met oven-geroosterde tomaten en balsamico
Rode curry orzotto met mosselen
Doperwten orzotto met daslookpesto
Griekse orzo maneštra
Saffraan orzo met zalm
Tex Mex orzo met kip en kaas
Orzotto met balsamico schorseneren
Tips:
Ik heb de pompoenpuree gemaakt van overgebleven geroosterde pompoen. Je kunt het eventueel vervangen door wortelpuree.
Gebruik lekkere zelfgemaakte groentebouillon voor dit recept.
Furikake* is een Japanse smaakmaker, het bestaat uit een mix van gedroogde kruiden en geroosterde sesamzaadjes en zeewier. Je kunt het vervangen door sesamzaadjes.
Of je garneert het gerecht met in dunne ringen gesneden lente-ui.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Orzotto met pompoenpuree en wortel:
Ingrediënten
- 2 grote paarse wortelen
- 2 el olijfolie
- 1 tl miso
- 1 el agavesiroop
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 2 el olijfolie
- 150 gr orzo
- 400 ml groentebouillon
- 250 gr pompoenpuree
- 2 el sojasaus
- 1 tl Sriracha
- 1 el furikake*
Instructies
- Schil de wortelen en snijd ze in stukjes. Kook de wortelen beetgaar en giet ze dan af.
- Doe ze in een kom en meng ze door de olijfolie, miso en agavesiroop.
- Leg de wortelstukken dan op een bakplaat voorzien van bakpapier en rooster ze ongeveer 20 minuten in een hete oven van 200°C of 10 minuten in de airfryer tot ze zacht zijn.
- Snipper ondertussen het sjalotje en hak de knoflook fijn.
- Plaats een hapjes- of braadpan met olijfolie op middelhoog vuur.
- Fruit hierin de sjalot en knoflook aan. Voeg de orzo pasta toe en roer dit erdoor. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat het onafgedekt ongeveer 8 minuten sudderen tot de orzo zacht is. Blijf roeren en voeg indien nodig meer groentebouillon toe.
- Zodra de orzo zacht is en het mengsel romig begint te worden, doe je de pompoenpuree in de pan en roer dit erdoor. Breng de orzo weer aan de kook en laat het zacht pruttelen.
- Als de orzo gaar is voeg dan naar smaak sojasaus en Sriracha naar smaak toe.
- Haal de geroosterde wortelen uit de oven of airfryer.
- Schep de orzo op de borden en lepel daar de geroosterde wortelen op. Bestrooi eventueel met furikake.