Orzo met oven-geroosterde Tomaten en Balsamico

Sappige zoete geroosterde kerstomaat en orzo is het perfecte zomerse pastagerecht! Je hebt er niet te veel ingrediënten voor nodig en het is een geweldige, snelle maaltijd voor doordeweeks. Het meeste werk zit in het roosteren van de tomaten, maar dat doet de oven voor je. Ik kan momenteel geen genoeg krijgen van de overvloed aan tomaten die nu in het seizoen zijn en voeg ze aan bijna alles toe! Hoewel ze zo ook heerlijk zijn, zijn ze nog spectaculairder als ze worden geroosterd met wat olijfolie, zout en peper. Ze zijn de ster van deze orzo met oven-geroosterde tomaten en balsamico, dus zorg ervoor dat je tomaten van goede kwaliteit koopt.

Orzo met oven-geroosterde tomaten en balsamico

Tomaten

Mijn favoriete tomatensoorten zijn de kleine trostomaatjes, kerstomaatjes of de zoete honingtomaatjes die je momenteel bij de meeste supermarkten of markten kunt kopen! Je wilt echt niet bezuinigen op de tomaten, want je krijgt waar je voor betaalt met kwaliteit.
Dit recept is zo eenvoudig, boordevol smaak en een geweldige manier om je gebruikelijke pastagerechten te veranderen!
De tomaten kan je eventueel de avond ervoor roosteren, dan heb je dit gerecht heel snel bereid de volgende dag.

Orzo

Orzo is een soort korte pasta in de vorm van rijst. Je kunt het gebruiken als vervanging voor rijst of als alternatief voor andere pastastijlen!
Het is heerlijk in warme en koude gerechten en zorgt voor een lekkere pastasalade of risotto (orzotto)! Omdat het qua grootte vergelijkbaar is met rijst, is het sneller te koken, in ongeveer 7-9 minuten. Maar controleer vooraf de instructies op de verpakking!

Tips:

Als je geen zin hebt om het te maken, dan koop je een lekkere balsamico-siroop*.

Je kunt er gemakkelijk een (lauwwarme) pastasalade van maken, meng alles goed door elkaar en laat het een paar minuten staan voordat je het serveert. Ook koud heerlijk als pastasalade!

In de koelkast blijft het in een luchtdichte verpakking enkele dagen houdbaar. Als je het wilt opwarmen, kan je de magnetron gebruiken of in een pan op middelhoog vuur verwarmen.

De tomaten die je overhoudt kan je in een glazen pot afgedekt in de koelkast nog een paar dagen bewaren. Gebruik deze in een recept waar je zongedroogde tomaten voor zou gebruiken.

Voor meer orzo-recepten kan je ook genieten van:

Pilaf van orzo
Rode curry orzotto met mosselen
Groene orzotto met doperwten en daslookpesto
Griekse orzo maneštra
Saffraan orzo met zalm
Tex Mex orzo met kip en kaas

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Orzo met oven-geroosterde tomaten en balsamico:

Orzo met oven-geroosterde tomaten en balsamico. Sappige zoete geroosterde kerstomaat en orzo is het perfecte zomerse pastagerecht!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 1 kg tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 1 el suiker
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Pasta

  • 400 gr orzo
  • 1 el olijfolie
  • ½ v.d. geroosterde tomaten
  • 25 gr pijnboompitten
  • 4 takken basilicum
  • Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Snijd de uien in partjes, de grote tomaten doormidden en snijd de knoflook in dunne plakjes.
  • Zet de oven aan op 180°C.
  • Kook de balsamicoazijn* met de suiker in tot de helft. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en verdeel hierover de tomaten, ui en knoflook.
  • Giet de olijfolie en strooi wat zout erover. Verdeel dan 2 eetlepels balsamico-siroop erover.
  • Rooster de tomaten ongeveer 30-40 minuten in de oven, laat dan afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier.
  • Pasta: Kook de pasta in gezouten water volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet dan af.
  • Bak in een pan met olijfolie de pijnboompitten even, voeg dan de tomaten met uien en knoflook toe en bak dit nog ongeveer 2 minuten voordat je de gekookte orzo erbij doet.
  • Breng op smaak met peper en zout en serveer de pasta met basilicumblaadjes.
  • Rasp of schaaf er wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de pijnboompitjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating