Salade Niçoise is een klassieke salade oorspronkelijk uit Nice (Frankrijk). De salade wordt gemaakt van vis (meestal tonijn), eieren, sla, haricots verts, tomaten, zwarte olijven, kappertjes en soms ook gekookte aardappeltjes. Er zijn heel veel verschillende variaties op deze salade te vinden en iedereen claimt dat zijn salade de originele is. Ik heb er nu een te lekkere Niçoise pastasalade met tonijn gemaakt.
Pastasalade
Omdat we nu midden in een serieuze ‘hittegolf’ zitten, heb ik ’s avonds vaak geen zin om in de keuken te staan en heb ik eigenlijk ook geen zin in warm eten. Maaltijdsalades zijn dan echte een uitkomst. Je bereid e.e.a. ’s morgens voor – als het nog een beetje koel is in de keuken – en flanst dan ’s avonds een heerlijke salade in elkaar. Door het gebruik van pasta in de salade is het een echte vullende salade geworden. Het is natuurlijk ook lekker als lunch of als picknick gerecht.
Het idee voor deze salade was eigenlijk ontstaan omdat ik een blikje tonijn met zongedroogde tomaatjes van John West kreeg. Hiervan wilde ik iets lekkers maken en bedacht toen dat er tonijn zit in een salade Niçoise.
Natuurlijk kan je de salade aanvullen met groenten die jij lekker vindt, zoals komkommer, artisjokken, gegrilde courgettes, etc.
Je kunt allerlei soorten pasta of macaroni gebruiken voor dit recept. Ik heb glutenvrij penne gebruikt omdat ik dat nog in huis had.
Gebruik voor de dressing wel een goede olijfolie, zoals deze Filippo Berio Extra Vierge olijfolie.
En ik heb nog zo’n lekkere pastasalade voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Mexicaanse pasta en maïs salade. Die is ook zo lekker op een warme dag.
Recept Niçoise pastasalade met tonijn:
Ingrediënten
- 300 gr penne
- 200 gr haricots verts
- 4 eieren
- 100 gr tomaten
- 1 rode ui
- 1 blikje tonijn op olijfolie
- 12 zwarte olijven zonder pit
- 2 tl kappertjes
- 1 zakje rucola
- 4 takken basilicum
- zout
- 1/2 citroen, rasp en sap
- scheut goede olijfolie
- 1/2 teentje knoflook, geraspt
- 4 ansjovisfilets
- peper en zout
Instructies
- Maak de dressing door de ingrediënten hiervoor te mengen in een jampotje.
- Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Maak de boontjes schoon, snijd ze doormidden en kook ze in ca 5-10 minuten beetgaar in water met wat zout. Giet ze af en spoel ze na met koud water.
- Kook de eieren in 5 minuten. Laat ze onder koud water schrikken, pel ze en snijd ze in partjes.
- Spoel de tomaten af en snijd ze in stukken. Snijd de rode ui in dunne ringen.
- Verspreid de rucola op een grote schaal of bord. Verdeel de pasta, boontjes, tomaat, rode ui, lepeltjes tonijn en olijven hierover. Bestrooi met de kappertjes.
- Haal de basilicumblaadjes van de steeltjes en leg die op de salade.
- Giet de dressing erover.
- Bon appétit!