Hash brown potatoes wordt in Amerika als ontbijt gegeten. Het lijkt een beetje op rösti.
De geraspte aardappelen moeten goudbruin en knapperig gebakken worden. Het geheim hiervoor is om na het raspen de aardappelrasp in een theedoek (of in keukenpapier) goed droog te wringen. Ik heb van deze Mexicaanse hash brown geen ontbijt maar avondmaal van gemaakt, met heerlijke Mexicaanse smaken.
Dit recept is een stevige maaltijd met minimale voorbereiding. Dit kan geserveerd worden met een gebakken ei erin voor wie extra eiwitten wil.
Hash brown
Of je nu een brunch organiseert of een gewoon ontbijt of avondmaaltijd voor het hele gezin maakt, deze Mexicaanse hash brown is een absolute hit. Het zit boordevol smaak en is in een mum van tijd klaar. De hash brown is gemaakt van geraspte zoete aardappelen, pittige chorizo, rode paprika en peper, maïs, spinazie en vervolgens met gebakken eieren erin. Door de eieren erin lijkt het een beetje op shakshuka.
Aardappelrasp bakken
Rasp de zoete aardappel en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
Dit is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel. Overtollig vocht voorkomt dat ze knapperig worden.
Er zijn veel manieren om het overtollige vocht te verwijderen. Uitknijpen in theedoek of zelfs een kaasdoek zou prima werken. De laatste tijd gebruik ik gewoon de ouderwetse methode: mijn handen. Pak een handvol geraspte aardappelen, houd ze boven de gootsteen en knijp zo hard als je kunt. Je zult verrast zijn hoeveel vocht er uit komt.
Het bakken van de aardappelrasp in een dunne, gelijkmatige laag houdt ze knapperig en voorkomt een binnenste, ongekookte laag.
Voeg 2-3 eetlepels olie toe aan een grote koekenpan op middelhoog vuur en als de olie glinstert, kun je de aardappelen toevoegen. Dep ze plat met een spatel of vork om ze gelijkmatig te verdelen en dichter bij de warmtebron te brengen. Als je wilt, kun je ook nog een laagje zout en versgemalen peper toevoegen.
Roer niet totdat de onderkant volledig gaar is.
Deze recepten lijken ook een beetje op de shakshuka:
Spaanse eieren met chorizo in tomatensaus
Menemen met sucuk
Gemengde paddenstoelen en palmkool met eieren
Kruidige linzen met gebakken eieren
Shakshuka met bulgur, avocado en feta
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Mexicaanse hash brown:
Ingrediënten
- 250 gram chorizo worst, in blokjes gesneden
- 1 grote ui, fijn gesneden
- 1 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
- 1/2 rode peper, fijn gesneden
- 1 maïskolf, gekookt en maïskorrel eraf gesneden
- 2 grote zoete aardappelen, geschild en geraspt en gedroogd in een theedoek
- 150 gram spinazie
- peper en zout
- olijfolie
Instructies
- Zet een grote pan met een scheutje olijfolie op het vuur.
- Bak hierin op middelhoog vuur de chorizoblokjes even goudbruin aan. Voeg de ui, paprika en rode peper erbij en bak dit ongeveer 3 min.
- Voeg dan de maïs en spinazie toe en bak het totdat de spinazie iets geslonken is. Schep dit uit de pan en zet even apart.
- Giet een scheut olijfolie in dezelfde pan en bak de geraspte zoete aardappel hierin op hoog vuur. Bak dit ongeveer 8 minuten of totdat de onderkant crispy is.
- Voeg dan het chorizo/groentemengsel weer toe en bak nog even mee.
- Maak 4 kuiltjes in het mengsel en breek in elk gaatje een ei. Zet het vuur lager en bedek de pan totdat de eieren gaar zijn.
- Serveer het gerecht in de pan op tafel.