Marokkaanse Stoofpot Rundvlees

Marokkaanse tajine rundvlees

Ik ben gek op de smaken uit Marokko. Als je een tajine hebt, kun je deze Marokkaanse stoofpot rundvlees hierin bereiden. Heb je geen tajine? Geen zorgen, een grote stoofpan werkt ook perfect. Dit gerecht is heerlijk kruidig door de specerijen, licht zoet dankzij de wortelen en het gedroogde fruit, en lekker fris door de appel. Probeer het eens en laat me weten wat je ervan vond!

Ras-el-Hanout

Ras-el-hanout is een kruidenmengsel uit de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse landen. Het bevat soms wel meer dan 20 soorten specerijen. Letterlijk betekent het “het beste uit de winkel”, oftewel de beste specerijen van die specifieke kruidenwinkel.

In dit mengsel zitten onder andere kaneel, kruidnagel, kurkuma, gember, nootmuskaat, piment, peper en foelie. De smaak kan vrij sterk zijn, dus begin met een kleine hoeveelheid en voeg naar smaak meer toe. Ras-el-hanout is tegenwoordig in bijna alle supermarkten verkrijgbaar.

Marokkaanse stoofpot

Wij zijn dol op stoofgerechten en het bereiden ervan valt reuze mee. Wat je wel nodig hebt, is geduld. Het vlees moet zeker twee tot drie uur sudderen, bij voorkeur op laag vuur. Maar dit geduld wordt beloond: je krijgt heerlijk zacht vlees dat bijna uit elkaar valt. Laat het stoofgerecht dus net zo lang stoven tot het vlees de perfecte malsheid bereikt.

Met extra kaneel, komijnpoeder en de toevoeging van zoet fruit krijg je echt de authentieke smaken van het Midden-Oosten.

Serveren

Het allerlekkerst is om bij deze runderstoofpot een grote schaal couscous te serveren. Maar een goed stuk Turks brood past er ook geweldig bij.

Meer stoofgerechten

Heb je zin om de Hongaarse keuken te proberen? Probeer dan eens deze Hongaarse Goulash.

Marokkaanse stoofpot rundvlees recept:

Ik ben gek op de smaak uit Marokko. Als je een tajine hebt, kan je de marokkaanse stoofpot met rundvlees erin bereiden!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Marokkaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo doorregen runderlappen
  • 1 eetl bloem
  • 4 eetl olijfolie
  • 300 ml runderbouillon
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 1 grote winterwortel, in plakken gesneden
  • 1 eetl Ras-el-Hanout
  • 1 eetl komijnpoeder
  • 1 theel gemberpoeder
  • 1 theel kaneelpoeder
  • 250 gram gedroogde abrikozen, appels en dadels zonder pit
  • 1 bosje verse koriander

Instructies
 

  • Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 cm. Bestrooi het vlees met zout en peper en bestuif ze met bloem. Verhit de olie in een bakpan en bak hierin het vlees rondom bruin in etappes.
  • Doe het vlees dan in een grote stoofpan met de bouillon.
  • Bak de uien met de knoflook en de wortel in de koekenpan met een beetje olijfolie.
  • Voeg de Ras-el-Hanout, komijnpoeder, gemberpoeder en kaneelpoeder komijn toe. Bak dit 3 minuten mee.
  • Voeg dit mengsel dan in de pan met het vlees en stoof met deksel ongeveer 2-3 uur.
  • Voeg de abrikozen, appels en dadels toe en stoof nog eens 15 minuten. Hak de koriander fijn en bestrooi het gerecht hiermee.
  • Lekker met couscous. Tip: ook te maken met een Tajine

18 reacties

  1. Het is heerlijk. Maar eerlijk gezegd staat de komijn wel bij de stappen maar niet bij de ingrediënten. Mogelijk dat ik daarom (zie het nu na de 2e keer maken pas) bes;loten heb (2ex) om zelf iets meer kruiden toe te voegen omdat de smaak van mij de 1e iets voller mocht. verder top en smullen!!

  2. Hoi Lenneke, fijn te horen dat het smaakte en sorry dat de komijn er niet bij stond. Heb het nu veranderd en bedankt voor de tip. Met culinaire groeten, Hanneke

  3. Dit lijkt me een heerlijk recept, die ga ik maken! Vraagje: wat doe je met de koriander? Meestoven of ermee garneren?

  4. Hoi Tanja, leuk dat je dit gerecht gaat maken. Laat je me weten hoe het smaakte? De koriander wordt als laatste over het gerecht geserveerd. Succes ermee. Groetjes, Hanneke

  5. Lekker recept Lenneke, veel mensen hebben tegenwoordig haast vooral door de weeks, daarom mijn aanpassing van het recept:

    In plaats van 2 á 3 uur stoven van het vlees en de andere ingrediënten (stap 4) 45 minuten in de snelkookpan daarna stap 5 (15 min) met het deksel van de snelkookpan.
    Snelkookpan is veel sneller en houd ook nog meer mineralen en vitamines vast in het voedsel.

  6. Dankjewel, leuk te vernemen. Ja dat kan natuurlijk ook. Met culinaire groet, Hanneke

  7. Ik heb het een aantal weken geleden gemaakt en iedereen wilde het recept hebben, lijkt me wel een prachtig compliment. In plaats van verschillende soorten fruit heb ik alleen gedroogde abrikozen gebruikt. De stooftijd heb ik van pakweg 14.00 tot 19.00 laten duren waardoor de smaken nog beter tot zijn recht zijn gekomen dan toen ik het eerder proefde én natuurlijk het vocht beijna volledig weg was. Een aardappel/ pastinaak puree en wat groenten uit de oven maakten het geheel af. Bedankt voor dit lekkere recept.

  8. Super bedankt voor het compliment, erg leuk om te horen. Alleen abrikozen is natuurlijk ook prima. Klinkt goed wat je erbij geserveerd hebt. dankjewel voor het bericht.

  9. Hmmmm….Al een tijdje onze lievelingsmaaltijd. Vooral met een tamme kastanje puree met room erdoor. En buiten klaarmaken in de Tajine maakt het helemaal af. Maar de Tajine is helaas gebarsten, dus vanmiddag de braadpan uit de kast:-)

  10. Super leuk om te horen en in een braadpan kan het ook prima bereid worden. Dankjewel voor jouw reactie.
    Mvg, Hanneke

  11. Dankjewel Ellen, altijd fijn om te lezen dat een recept goed gesmaakt heeft.
    Groetjes, Hanneke

  12. Heb vorige week voor de 1e keer bij een Marokkaans eethuis gegeten. Meteen thuis naar een dergelijk gerecht gezocht en vond dit recept. Heb aardappels toegevoegd en pruimen ipv de in dit gerecht genoemde vruchten en klein blikje doperwten/wortels toegevoegd want zo werd het in het eethuis geserveerd en met Turks brood. Ruikt nu al lekker in mijn keuken n ga het morgen eten. Denk dat het lekker zal zijn

  13. Hoi Silvy, leuk om te lezen en helemaal goed natuurlijk dat je het naar eigen smaak aanpast.
    Groetjes, Hanneke

  14. Hoi Hanneke ,

    Afgelopen weekend dit recept gemaakt. Wel ietsjes veranderd door er onder andere aubergine aan toe te voegen, maar in grote lijnen uw recept gebruikt . We hebben het gegeten met couscous en het was heeeeeerlijk. Zelfs de kids vonden het heerlijk. Er was nog wat over en ze wilden het de volgende dag nog een keer eten. Ditmaal met turks brood gegeten . Doordat het een dag langer heeft gestaan waren de smaken nog intenser. We gaan dit gauw weer eten. Bedankt voor uw recept

  15. Hallo Chris en familie, super fijn om te horen en helemaal goed dat jullie er een eigen draai aan geven.
    Dankjewel voor het delen en groetjes, Hanneke

  16. Hallo Hanneke,
    Ik heb vanavond de stoofschotel gegeten. we waren met 6 personen en 3 kinderen.
    Ik heb alles anderhalf keer gebruikt. Wel heb ik er nog een laurierblaadje en 3 kruidnagels bij gedaan.
    het heeft de hele middag geprutteld en gegaard in de slow- cocker. We hebben het met aardappelen en rodekool met appelmoes gegeten. De smaken waren heel kruidig en we hebben gesmuld. Dank je wel voor het recept en ik ga het zeker vaker maken.
    groeten Anneke

  17. Hallo Anneke, wat fijn om te vernemen dat jullie ervan genoten hebben, dankjewel daarvoor. En altijd goed als je het recept aanpast met wat extra's.
    Groeten, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating