Makreel Spinazietaart

Makreel is één van de meest onderschatte en lekkerste vissoorten in onze supermarkt. Het is bovendien heel veelzijdig en er kunnen verschillende gerechten mee gemaakt worden. Waaronder deze heerlijke makreel spinazietaart die ik vandaag met jullie wil delen. Deze hartige taart is niet de snelste maaltijd, maar met de spinazie is hij best gezond.
Hoog tijd dus voor een taart met gerookte makreel en spinazie!

Hartige taart

Elke keer dat ik een hartige taart bak, zeg ik altijd tegen mezelf dat ik er meer van moet maken. Hartige taarten zijn heel gemakkelijk te maken en ze zijn een geweldig lunch- of avondmaaltijd.

Ik heb er nu een soort plaattaart van gemaakt, hiervoor heb je dus geen taartvorm nodig. En de bodem is bladerdeeg wat is vers op rol gekocht heb in de supermarkt. Je kunt ook vers taartdeeg op rol kopen en dit hiervoor in de plaats gebruiken.
Verder heeft de gerookte makreel weinig nodig. Ik gebruikte gewoon een basis quichemengsel van eieren en roomkaas met geraspte kaas. En natuurlijk spinazie makreel en wat tomaatjes.

Je kunt desgewenst een beetje met de smaken spelen, misschien de spinazie ruilen voor zeekraal en de makreel voor gepeperde makreel.
Het knapperige, boterachtige bladerdeeg, gecombineerd met een zijdezachte, romige vulling, vormde de perfecte basis voor zulke lekkere gerookte vis.

Makreel

Makreel is ‘vetgoed’ en dat komt door de gezonde omega-3 vetzuren in deze vis. Daarom is deze vis hartstikke gezond voor ons. En daarnaast is de vis duurzaam en lekker.
Mocht je niet van makreel houden dan is gerookte zalm of forel een goed alternatief.

Ben je een groot liefhebber van gerookte makreel, dan heb ik nog meer heerlijke recepten voor jou:

Makreelsalade met tomaatjes en veldsla
Gerookte makreel paté
Salade met makreelmousse, truffelaardappel en bietjes
Pasta met makreel, artisjok en spinazie
Makreelburger met remouladesaus
Pasta met courgette, makreel en basilicum

Tip:

  • Ik heb ervoor gekozen om de taart te serveren met niets bijzonders dan een eenvoudige groene salade.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Makreel spinazietaart:

Makreel spinazietaart. Zelf een hartige taart maken is helemaal niet moeilijk, je gebruikt gewoon kant-en-klaar bladerdeeg en vult hem zoals deze taart.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 1 gerookte makreel
  • 2 eieren
  • 125 gr roomkaas
  • 100 gr oude kaas, geraspt
  • 270 gr bladerdeeg (op rol)
  • 225 gr gekookte spinazie
  • 10 cherrytomaatjes
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Zet de oven aan op 200˚C.
  • Snijd de rode u, in dunne ringen, de knoflook in dunne plakjes en rits de tijm van de steeltjes.
  • Fruit de ui met de knoflook en tijmblaadjes aan in een pan met een beetje olijfolie.
  • Makreel schoonmaken: verwijder het vel, fileer de filets van de graat en breek de vis in stukjes (controleer dan gelijk of er geen graten meer inzitten).
  • Kluts de eieren in een kom en meng dit met de roomkaas en geraspte kaas. Voeg flink wat peper en een beetje zout toe alsmede de gebakken ui/knoflook.
  • Leg het bladerdeeg op een vel bakpapier, snijd ongeveer 1 cm vanaf de kant het deeg rondom iets in. Prik met een vork gaatjes het middelste gedeelte.
  • Zeg het bladerdeeg 10 minuten in de oven om voor te bakken.
  • Als het goed is, blijft het midden plat en zijn de randen omhooggekomen.
  • Haal dan uit de oven, verdeel de goed uitgelekte spinazie, tomaatjes en makreel op het middelste gedeelte. Schenk het ei/roommengsel hierop en zet de taart weer in de oven.
  • Bak de taart ongeveer 25 minuten tot hij goudbruin en gaar is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating