Luchtige kwarkbollen met dadels en walnoten

Ik bak nooit oliebollen met oudjaar, maar wel appelflappen of appelbeignets. Die vind ik wel lekker, oliebollen dus niet. Daarom ben ik altijd op zoek naar alternatieven die ik eten kan en de rest van de familie ook lekker vindt. Vandaag heb ik deze luchtige kwarkbollen met dadels en walnoten gebakken en ze vielen goed in de smaak. Kon nog net op tijd een foto nemen voordat ze verslonden werden.

Oliebollen vond ik als kind al niet lekker, ze vielen als een blok beton op mijn maag. En dat vet deed mij ook geen goed. Nu heb ik de kwarkbollen ontdekt en vind dit een goede vervanger voor de oliebol.

 

Ik heb ze in de oven gebakken, maar je kunt ze natuurlijk ook net zoals oliebollen in olie bakken. Het zijn superluchtige bollen geworden, dit komt omdat je het eiwit goed schuimig klopt en natuurlijk door het bakpoeder.
Je kunt de bollen bakken op een vel bakpapier, maar je kunt ze ook maken in een (goed ingevette) muffinbakblik.

 

Ik heb er dadels, walnoten, sinaasappelrasp, kaneel-, gember- en kardamompoeder ingedaan waardoor je de smaken van het Midden-Oosten krijgt in deze kwarkbollen. Maar je kunt ook stukjes appel en rozijnen gebruiken met alleen kaneelpoeder. Of gebruik ander gedroogd fruit en/of noten. Wat jou maar lekker lijkt.
Als kwark kan je (magere) naturel of een vruchtenkwark gebruiken.
Ik vind ze zoet genoeg, zeker als je er nog wat poedersuiker overheen strooit. Maar wil je liever iets zoetere bollen, gebruik dan wat (riet)suiker of een suikervervanger erin.

Luchtige kwarkbollen met dadels en walnoten

Dit zijn dus een soort van verantwoorde bollen, die niet alleen heerlijk zijn met Oud en Nieuw, maar eigenlijk het hele jaar. Eet ze als ontbijt of tussendoortje.

 

Vers gebakken zijn ze het lekkerst, maar koud zijn ze ook niet te versmaden. Wil je ze toch warm eten, verwarm ze dan heel even in de magnetron.

 

Mocht jij ook niet van oliebollen houden, dan heb ik nog een heerlijk recept voor Ricotta bollen of Gin & Tonic appelflappen voor je.

 

Tips:

 

Ik heb 9 grote bollen gemaakt, maar van dit beslag kan je ook 12 kleinere maken.
Als je geen ijsboltang hebt, vorm dan bolletjes van het beslag met twee eetlepels.
Je kunt de bollen het best luchtdicht bewaren (als ze tenminste overblijven haha) of je kunt ze ook invriezen.

 

Recept Luchtige kwarkbollen met dadels en walnoten:

Luchtige kwarkbollen met dadels en walnoten. Ik heb toch een lekker alternatief voor de oliebollen gebakken in de oven. Deze moet je proberen!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 9 personen

Ingredients
  

  • 2 eieren (L)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 el olie
  • 250 gr vanillekwark
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kardamompoeder
  • snufje zout
  • 75 gr dadels
  • 40 gr walnoten
  • ½ sinaasappel, rasp ervan

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C en leg een vel bakpapier op je ovenplaat.
  • Snijd de dadels in kleine stukjes en hak de walnoten fijn.
  • Klop de eieren in een paar minuten schuimig met de vanillesuiker. Klop dan de kwark erdoor met de mixer.
  • Voeg dan het bakmeel, bakpoeder, zout, specerijen en sinaasappelrasp toe en spatel dit er voorzichtig doorheen.
  • Als laatste spatel je de dadels, walnoten en sinaasappelrasp erdoor.
  • Doe dit voorzichtig, je wilt niet al teveel lucht uit het beslag roeren.
  • Schep met een grote ijsboltang bollen van het beslag en verdeel ze over de bakplaat.
  • Schuif dit in de oven en bak de kwarkbollen in 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat ze iets afkoelen voordat je ze gaat eten en bestrooi ze eventueel met poedersuiker.
  • Koud zijn ze ook erg lekker.

2 reacties

  1. Echt heel erg lekker! Luchtig en smaakvol. Heb er wel een mix aan nootjes erin gedaan ipv alleen walnoten.
    Ze zijn helaas bijna op dus volgende week weer bakken zodra er ruimte in de vriezer is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating