Wij zijn gek op hamburgers, maar af en toe maak ik ook een vegetarische burger. Deze vind ik veel lekkerder dan de vegetarische burgers uit de winkel. Ik kan er niets aan doen, maar de vegetarische ‘vleesvervangers’ vind ik niet lekker. Tenzij ik ze zelf gemaakt heb natuurlijk. Zo ook deze linzen en paddenstoelburgers. Die zijn lekker krokant aan de buitenkant en zacht van binnen.

 

Linzen

 

Linzen bevatten veel eiwitten en zijn daarom goede vleesvervangers. Reden genoeg voor mij om eens een linzenburger te maken. Sinds mijn gastric sleeve operatie moet ik er goed op letten dat ik voldoende eiwitten naar binnen krijg op een dag. Als je geen vlees eet, is dit beste een uitdaging.
Dus mocht jij ook overwegen om minder of geen vlees te eten, probeer dan iets met linzen te maken. Linzen bevatten namelijk ongeveer 10 gram eiwit per 100 gram.
Ik heb (groene) linzen zelf gekookt voor dit recept, maar je kunt ook gekookte uit blik of zak uit de supermarkt gebruiken. Het belangrijkste is dat je ze goed laat uitlekken en eventueel droog dept. Hoe natter de ingrediënten, hoe nattere burger je krijgt en dat wil je niet.
Probeer ook eens deze heerlijke Crispy linzen salade gemaakt van groene linzen.

 

Paddenstoelen

 

Ik heb koningsboleten* gebruikt. Dit zijn stevige paddenstoelen die niet snel vocht verliezen zullen. De King Boleet is een robuuste en smakelijke paddenstoel met een nootachtige smaak. Je kunt hem ook goed grillen of bakken.
Gebruik niet de witte paddenstoelen, hieraan zit weinig smaak en deze zullen vrij vochtig worden als je ze fijnhakt.

 

Miso**

Ik heb voor dit recept een rode miso gebruikt. Dit geeft de burger een heerlijke hartige (umami) smaak. Deze miso vind je in een toko.

 

Bakken

 

Als de burgers te nat blijven, kan je ze ook bakken in de oven. Dit heeft als voordeel dat ze niet uit elkaar vallen zoals misschien in de pan gebeuren zal. Bak ze in een oven van 200˚C ongeveer 7 minuten per kant. Draai ze wel voorzichtig om.

 

Tips:

 

In plaats van havervlokken kan je ook bloem gebruiken.
Je kunt deze burgers ongebakken een paar dagen – goed afgedekt met huishoudfolie – bewaren in de koelkast.

 

 

Recept Linzen en paddenstoelburgers:

Linzen en paddenstoelburgers. Wij zijn gek op hamburgers, maar af en toe maak ik een heerlijke vegetarische burgers zoals deze met groene linzen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Vegetarisch
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 175 gr paddenstoelen*
  • 360 gr gekookte linzen
  • 1 el rode miso**
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 10 gr koriander, gehakt
  • 4 el havervlokken
  • olijfolie
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl sambal
  • Zout
  • 4 hamburger broodjes
  • 1 avocado
  • 1 bakje kiemgroente

Instructions
 

  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Doe ze in een keukenmachine en haksel ze fijn. Doe dit in een grote kom.
  • Giet de linzen af en laat ze goed uitlekken. Dep ze eventueel droog met keukenpapier.
  • Doe de helft van de linzen in een keukenmachine samen met de miso, gehakte knoflook, koriander en twee eetlepels havervlokken.
  • Hak dit fijn en doe dit bij de gehakte paddenstoelen samen met de rest van de linzen.
  • Meng alles goed door elkaar, lijkt het nog te nat voeg dan nog wat havermout toe.
  • Vorm er vier burgers van, leg ze op plasticfolie op een bord en zet dit minimaal twee uur in de koelkast om op te stijven.
  • Als ze stevig aanvoelen kan je ze bakken in een pan met olijfolie op hoog vuur. Draai ze na ongeveer 2-3 minuten om en bak de andere kant ook goudbruin in een paar minuten.
  • Maak ondertussen de saus door de yoghurt met de knoflook en sambal te mengen. Breng op smaak met een beetje zout. Schil en ontpit de avocado’s en snijd ze in dunne plakken.
  • Snijd de burgerbroodjes doormidden en rooster ze in de oven.
  • Lepel de saus op de broodjes, leg hier de avocadoplakken en burgers op. Garneer ze met de kiemgroenten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating