Lamsfilet met gegrilde asperges

Deze lamsfilet met gegrilde asperges en een heerlijk daslooksaus is een feestelijk gerecht. De milde knoflooksmaak van de daslooksaus past perfect bij het lamsvlees en bij de asperges. De saus kan je alleen in het voorjaar maken omdat dan de daslook te vinden is. Ik heb ook de bloemetjes van de daslook verwerkt in het gerecht. Staat niet alleen heel erg leuk op het bord, maar geeft ook nog extra smaak.
Als je geen daslook kunt vinden, gebruik dan bieslook en een half teentje knoflook voor de smaak.

 

Lamsvlees eet je het liefst rood/rosé. Dan komt de smaak het beste tot zijn recht en blijft het vlees supermals. Bak daarom de filet kort aan en laat het een tijdje rusten in aluminiumfolie. Haal het vlees minimaal een half uur voor het bakken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

 

Rozemarijnzout*

 

Van verse rozemarijn heb ik heerlijke zout gemaakt. Ideaal om over lamsvlees te strooien en ook heerlijk over gebakken aardappeltjes. Hoe je dit ook kunt maken, lees je hier.

Lamsfilet met gegrilde asperges. Een echt voorjaarsgerecht, lamsvlees met asperges zijn een heerlijke combinatie. Een verwengerecht voor een speciale avond.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 lamsfilet (250 gr)
  • 2 tl rozemarijnzout*
  • olijfolie
  • 600 gr witte asperges
  • 20 gr daslook
  • 100 ml crème fraîche
  • 1/2 citroen, rasp ervan
  • peper en zout

Instructies
 

  • Saus: spoel de daslook schoon en dep de bladeren droog. Snijd het blad fijn en mix dit samen met de in een blender of met een staafmixer.
  • Meng wat citroenrasp door de saus en breng op smaak met peper en zout.
  • Schil de asperges en kook ze ongeveer 7-10 minuten beetgaar. Giet ze dan af en dep ze droog. Giet een beetje olijfolie over de asperges en grill ze in een grillpan.
  • Bestrooi de lamsfilet met het rozemarijnzout. Verwarm een bakpan met olijfolie en bak hierin de lamsfilet op hoog vuur goudbruin in ongeveer 2-3 minuten per kant.
  • Haal de lamsfilet uit de pan en laat 5 minuten rusten onder een vel aluminiumfolie.
  • Snijd dan de filet dan in schuine plakken.
  • Lepel wat saus op de borden en verdeel de gegrilde asperges hierop. Leg hierbij de lamsfilet en rasp nog wat citroenschil erover.
  • Serveer er eventueel gekookte of gebakken krieltjes bij.

2 reacties

  1. Goedemorgen, ik begrijp de opmerking niet helemaal. Er zit een heerlijke daslooksaus bij. De daslook kan je eventueel vervangen door een ander kruid zoals basilicum, peterselie of bieslook.
    Hoop dat je hier wat aan hebt.
    Groeten, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating