Deze kruidkoeken voor Sinterklaas zijn een lekkere traktatie op 5 december (en natuurlijk ook het hele jaar door). Lekkere roomboterkoeken met koekkruiden.
De zachte en chewy spice koeken zijn doordrenkt met verschillende kruiden. Dit is zo’n warm en gezellig koekjesrecept, perfect voor de herfst of je december koekjesschaal!
Kruidkoeken
Wat zijn kruidkoeken eigenlijk? Nou, om te beginnen zijn ze niet hetzelfde peperkoekmannetjes, die hebben een zachtere, taaiere textuur.
Door de specerijen en de boter hebben deze koeken een heerlijke kruidige smaak.
Je kunt het deeg slechts 30 minuten laten koelen in de koelkast, maar als je van dikkere koekjes houdt, koel het dan een uur. Je kunt het natuurlijk langer laten afkoelen (meerdere dagen), zolang je het deeg maar goed bedekt houdt.
Raak niet overweldigd door de hoeveelheid ingrediënten hieronder: de meeste zijn kruiden en andere voorraadkast-basisproducten die je al in huis hebt. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten in mijn kruidenkoekjes.
Specerijen
Ik blijf vandaag bij warme specerijen zoals speculaaskruiden, gember en kaneel. Dit zijn echt de smaken van de herfst en natuurlijk van de maand december.
Je kunt ook alleen de speculaaskruiden gebruiken, maar de gember en kaneel geven net even iets extra’s aan de koeken.
En ik heb nog meer kruidige recepten voor jullie:
- Kruidige boterkoek
- Sinterklaasmuffins met speculoostopping
- Granola met schuddebuikjes
- Speculaas spekjes
- Cranberry speculaasmuffins
- Kardemom rijstpudding met gekruide pruimen
- Madeleines met speculaaskruiden
- Pompoencake met dadels en chaikruiden
- Kruidige mokka brownies
- Gekruide cranberrysiroop
Stuk voor stuk heerlijke recepten om de maken in de decembermaand.
Laten we samen bakken! Ik zal je door alle stappen leiden in mijn geschreven recept.
Tips:
- Deze kruidkoekjes kunnen goed worden ingevroren, zowel gebakken als ongebakken.
- Als je jezelf helemaal wilt verwennen, dan maak je deze heerlijke warme chocolademelk erbij.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Kruidkoeken voor Sinterklaas:
Ingrediënten
- 150 gr roomboter, zacht
- 200 gr (riet)suiker
- 2 el honing
- 1 ei
- 300 gr zelfrijzend bloem
- 1 snufje zout
- 2 el speculaaskruiden
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl gemberpoeder
Instructies
- Klop de roomboter met de suiker en honing. Voeg het ei toe en mix alles door elkaar.
- Voeg dan de bloem en specerijen toe en kneed met je handen tot een deeg.
- Leg een lang stuk plasticfolie op het aanrecht en verdeel daar het deeg op. Rol op tot een dunne lange slang en leg dit ongeveer 50 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit het folie op een snijplank. Snijd ongeveer 30 plakken van 1 cm uit de rol.
- Leg deze op een (of 2) bakplaat voorzien van bakpapier. Laat genoeg ruimte tussen de koekjes (ze lopen nog wat uit).
- Bak de koekjes in 15 minuten en haal ze dan uit de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.