Krokante courgetti

We hadden zin om te snacken, maar zoals meestal had ik niets in huis. Ja er lag nog een courgette in de koelkast. Wat kan ik daar mee doen? Als je zin hebt om te snacken, dan betekent dat meestal niet dat je zin hebt in iets ‘gezonds’. Meestal is dat dan iets zondigs hè? Of snacken jullie altijd gezond? Die courgette dus …. daar heb ik hele ongezonde krokante courgetti van gemaakt. En lekker dat dit was!

 

Courgette

 

De courgette is een veelzijdige groente. Je kunt er van alles van maken of mee doen. Vullen en roosteren in de oven, grillen, bakken, roerbakken, rauw eten of soep ervan maken. De bloemen van de courgette kan je ook eten. En natuurlijk kan je er courgetti van maken. Dit is spaghetti gemaakt van een courgette. Daar heb je zo’n handige spiralizer voor nodig waarin je de courgette draait. En aan de andere kant komen er dan mooie dunne slierten uit, die je als spaghetti vervanger kunt verwerken.

 

Met die courgetti, courgettini of zucchini heb ik al diverse recepten gemaakt, zoals Courgetti salade met feta en kruiden, een vegan Courgetti met pittige cashewsaus, Groene curry met skrei en courgetti, Courgetti met olijven, basilicum en pangrattato, Courgetti met gehaktballen in tomatensaus en Courgetti met zalm, peultjes, erwten en ricotta. Dus als jij geen koolhydraatrijke spaghetti wilt eten, dan is dit een mooi alternatief.

 

Krokante courgetti

 

Ik denk dat je deze krokante courgetti wel wat meer verantwoord kunt maken, als je ze in de oven bereid. Dat had ik ook willen doen, maar wat denk je ….. oven gaat kapot. Hij was nog maar 5 jaar oud, wat baal ik daar van. Vooral omdat het net over de garantietijd gebeurde. En wat denk je, in deze rare Corona tijd zit er ook nog eens een lange levertijd op een nieuwe oven. Dit is toch echt een apparaat wat ik niet kan missen in mijn keuken!
Nou zodra ik de oven heb, ga ik de gezondere versie hiervan maken. Ik laat nog weten hoe dat bevallen is.

 

Tip:

 

Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.

 

 

Recept Krokante courgetti:

Krokante courgetti. Een heerlijke snack gemaakt van courgette spaghetti. Maak het eens als borrelhapje of als voorgerecht.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Tapas/Hapjes/Snacks, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 ml zonnebloemolie
  • 1 courgette
  • 2 eiwitten
  • 75 gr Panko of paneermeel
  • 10 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • ¼ tl rozemarijnzout*
  • 20 gr maïzena
  • 3 el mayonaise
  • 1 tl Sriracha
  • zout

Instructies
 

  • Saus: Meng de mayonaise met de pittige saus Sriracha (of sambal). Voeg een beetje zout naar smaak toe.
  • Verwarm de olie of frituurpan op 180˚C.
  • Haal de courgette door de spiralizer en leg de slierten op een snijplank. Snijd ze in stukken.
  • Klop de eiwitten iets op in een kom. Meng de panko met de fijngeraspte Parmezaanse kaas en rozemarijnzout in een andere kom.
  • Bestrooi de courgetti met de maïzena zodat alles bedekt is. Haal ze dan door de eiwitten, laat iets uitlekken en dan door de panko.
  • Frituur ze goudbruin in porties in de hete olie.
  • Mocht je ze in de oven willen bereiden, leg de gepaneerde courgetti dan op een ovenplaat voorzien van bakpapier.
  • Spuit er wat olie over en bak ze in ongeveer 10 minuten krokant in een hele hete oven (van 210˚C).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating