Een populair gerecht in Korea is Jjajangmyeon oftewel Koreaanse noedels met zwarte bonensaus. Het wordt gemaakt van fijngesneden varkensvlees, zwarte bonensaus en groente en het wordt geserveerd met noedels. Een simpel en supersnel te maken gerecht met mega veel smaak door de zoutige zwarte bonensaus.
Jjajangmyeon
Er bestaan verschillende variaties op dit gerecht maar wat ze allemaal gemeen hebben is de zwarte bonensaus (of pasta). Het gerecht werd vroeger op speciale dagen geserveerd, maar is nu in Korea net zo populair als de pizza in Amerika.
Behalve met varkensvlees, kan je het ook met ander vlees bereiden zoals bijvoorbeeld kip, rundvlees of vis. Of bereid het zonder vlees en maak er een vegetarisch gerecht van door tofu erin te verwerken.
Ik heb alleen ui in het gerecht gebruikt en het met gewokte mini paksoi geserveerd. Maar je kunt natuurlijk ook lekker veel groenten in het gerecht doen zoals paddenstoelen, groene kool, courgette, wortel, erwten, peultjes, etc. En ik denk dat ingelegde zoetzure rammenas er ook lekker bij zal zijn.
Noedels
Je kunt dit gerecht het beste serveren met een dikke soort noedels zoals udon noedels. Ik dacht dat ik die nog in huis had, maar niet dus. Daarom heb ik nu bami ervoor gebruikt.
Zwarte bonensaus
Er zijn diverse soorten zwarte bonensauzen of pasta’s te koop in de toko’s. Ik heb een potje
zwarte bonen knoflooksaus* van Lee Kum Kee in de supermarkt gekocht.
Het is een kruidenpasta is een mix van gefermenteerde zwarte bonen en fijngehakte knoflook. Het is behoorlijk zout, dus gebruik er niet te veel van en gebruik verder geen zout in het gerecht.
Koreaanse gerechten
Nog meer bekende Koreaanse gerechten zijn o.a. deze Korean Fried Chicken, Bulgogi, Bibimbap, Koreaanse pannenkoek met garnalen en Kimchi.
Tip:
Als je van pittig houdt, kan je nog een beetje Koreaanse gochujang chili peper pasta eraan toevoegen.
Recept Koreaanse noedels met zwarte bonensaus:
Ingredients
- 300 gr speklapjes
- 1 ui
- 1 el zonnebloemolie
- 150 gr noedels
- 1 el zwarte bonensaus*
- ½ tl suiker
- 1 lente-ui
Instructions
- Snijd de speklapjes in hele kleine blokjes. Snipper de ui.
- Snijd de lente-ui in dunne ringen.
- Bak in een wok of koekenpan in de zonnebloemolie de blokjes speklap bruin en krokant in ongeveer 5 minuten. Voeg de ui toe en bak dit in een minuutje mee.
- Voeg nu de zwarte bonensaus toe en laat dit al roerend een minuutje meebakken.
- Kook ondertussen de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking, giet dan af maar vang een kopje kookvocht op en doe hiervan 50 ml bij het vlees.
- Breng dit aan de kook en laat het inkoken. Voeg dan de suiker toe en breng eventueel nog op smaak met peper.
- Schep de noedels in de kommen of diepe borden en lepel het vlees met de saus erop.
- Garneer met de lente-ui.