Koreaanse Bibimbap met Longhaas

Bibimbap is een Koreaans rijstgerecht geserveerd met verschillende groenten, vlees en een gebakken ei. Je kunt dit gerecht serveren met restjes rijst, groenten en vlees of kip. Of je maakt er een vegetarische variant van zonder vlees en met bijvoorbeeld tofu of een andere vleesvervanger. Ik heb nu een Koreaanse Bibimbap met longhaas gemaakt en lekker dat dit was!

Bibimbap

Bibim vertaalt zich als ‘gemengd’, en bap betekent ‘gekookte rijst’, dus bibimbap betekent letterlijk ‘gemengde rijst’. Dit is een van de bekendste Koreaanse gerechten. Het betekent gemengde rijst met diverse groenten en is ook gebaseerd op het gerecht of de kom waarin het wordt geserveerd. Voor mijn versie gebruiken we longhaas. Maar je kunt ook een andere steak gebruiken.
Deze heerlijke maaltijd bestaat traditioneel dus uit witte rijst met daarop gebakken groenten, gemarineerd vlees, hete chili, sesamolie en andere smaakmakers. Deze ingrediënten worden vaak gemengd met gochujang, een zoet-pittige chilipasta op basis van sojabonen. Soms wordt bibimbap geserveerd in een gloeiendhete stenen kom, een dolsot.

Voordat je het eet, moet je alles door elkaar mengen. Er zijn veel variaties op dit gerecht, van eenvoudig tot uitgebreid, en dit recept dat ik je vandaag laat zien, is er een die je zou kunnen beschouwen als een ‘uitgebreide bibimbap. Als je bibimbap in een Koreaans restaurant zou bestellen, zal je waarschijnlijk zoiets als dit gerecht krijgen, met regionale variaties.

Ook al mixen we bibimbap voordat we het eten, elk ingrediënt moet met zorg en apart worden bereid, waarbij de unieke smaken, texturen en kleuren naar voren komen, zodat ze mooi samenkomen in de kom en heerlijk in je mond. De verschillende ingrediënten zijn niet willekeurig, ze zijn gekozen omdat ze elkaar in evenwicht brengen, harmoniseren en compenseren. Dit recept is niet snel en gemakkelijk, het kost wat tijd om te maken.

Koreaanse Bibimbap met longhaas

Tips:

  • Het is een hele lange ingrediëntenlijst, laat je daar niet door afschrikken. Het is gewoon een bijzonder lekker gerecht. Neem er de tijd voor en maak het bijvoorbeeld in het weekend.
  • Probeer ook eens deze Vegetarische bibimbap met groene asperges.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Koreaanse Bibimbap met longhaas:

Koreaanse Bibimbap met longhaas. Bibimbap is een Koreaans rijstgerecht geserveerd met verschillende groenten, vlees en een gebakken ei.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr longhaas
  • 1 el zonnebloemolie

Dressing

  • 125 ml perensap
  • 50 ml sojasaus
  • 20 ml rijstwijn
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 1 el sesamolie
  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 el gember, geraspt
  • 1 el Sriracha
  • 1 el bruine basterdsuiker

Groenten

  • 10 radijsjes, in kwarten gesneden
  • 1 winterwortel, in dunne plakken
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 2 el suiker
  • ½ rode peper, in dunne ringen
  • 100 gr spitskool, fijngesneden
  • 250 gr sugar snaps, geblancheerd

Rijst

  • 300 gr (zilvervlies)rijst, gekookt
  • 50 gr baby spinazie
  • 4 takken koriander
  • 1 lente-ui, in dunne ringen
  • 4 tl sesamzaadjes

Erbij

  • 4 eieren, gebakken

Instructies
 

  • Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar in een schaaltje.
  • Marineer het vlees: schenk hiervoor 2/3 deel van de dressing in een schaal, leg hierin de hele longhaas en laat minimaal een uurtje marineren in de koelkast.
  • Haal het vlees daarna uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Laat de longhaas op kamertemperatuur komen, voordat je het gaan bakken.
  • Verwarm de azijn, een scheutje water, de suiker en rode peper in een pannetje. Als de suiker opgelost is, giet het dan over de radijsjes en wortel. Laat dit ongeveer 20 minuten marineren.
  • Verhit een eetlepel olie in een bakpan. Bak hierin de longhaas rondom goudbruin in 3 minuten per kant. Giet de marinade van het vlees erbij en laat dit met het vlees ongeveer 10 minuten in de pan inkoken tot een stroperige saus.
  • Neem de longhaas uit de pan en leg het op een snijplank, dek het af met aluminiumfolie en laat het vlees 10 minuten rusten. Snijd het vlees dan in dunne plakken dwars op de draad.
  • Meng de rijst met de spinazie, koriander, lente-ui en de overgebleven dressing en verdeel dit over de 4 bowls.
  • Verdeel hierop het vlees met de saus, de radijsjes, wortel, spitskool en sugar snaps.
  • Serveer een gebakken ei erop en bestrooi als laatste met sesamzaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating