Ontdek het geheim van knapperige gekruide okra. Het is het perfecte bijgerecht voor etentjes of als lekkere snack bij de borrel. Het recept is makkelijk te volgen, maar de smaken zijn complex en bevredigend. Maak je klaar om je smaakpapillen te verwennen met deze okra! Dit gerecht is een heerlijke mix van gebakken okra, rijkelijk bestrooid met een specerijenmix. Dit recept zal zeker een favoriet worden in je keuken en is het een must-try voor iedereen die van een goede crunch en een explosie van kruiden houdt!
Okra
Hoewel velen okra associëren met de Surinaamse keuken of die van de zuidoostelijke staten van Amerika, wordt het eigenlijk overal ter wereld verbouwd. De exacte oorsprong van deze groene, enigszins slijmerige groente is onbekend, maar is terug te voeren op West-Afrika en zelfs Zuid-Azië. Het werd eeuwen geleden naar Amerika gebracht met de Atlantische slavenhandel. Het is nog steeds een essentieel ingrediënt in veel soorten gerechten, waaronder in de VS zoals genoemd, plus delen van Afrika, het Midden-Oosten, het Caribisch gebied, India en Zuid-Amerika.
Okra is een veelzijdige groente met een verrassend hoge voedingswaarde.
Het groeit het beste in warme, vochtige klimaten, waarbij India de grootste okraproducent is. Niet iedereen is dol op deze groenten en dat komt door de slijmerige textuur.
De slijmerige substantie fungeert als verdikkingsmiddel voor stoofschotels zoals bijvoorbeeld de gumbo’s. Terwijl sommigen hierdoor worden afgeschrikt, vinden anderen de unieke textuur perfect om te roosteren of te frituren. Snel roosteren en droge hitte kunnen helpen de slijmerigheid te minimaliseren. Probeer ook eens deze Polenta met garnalen, okra en paprika.
Okra is rijk aan vezels en eiwitten, en bevat weinig calorieën. Groenten bevatten vaak geen significante hoeveelheden eiwitten, wat okra uniek maakt in dit opzicht. Bovendien zit het boordevol vitaminen (waaronder vitamine C) en antioxidanten.
Bewaren: Okra peulen kunnen vrij snel kneuzen, dus je moet ze met zorg bewaren. Verse okra kun je het beste bewaren in de groentelade van de koelkast, gewikkeld in keukenpapier of in een losse papieren zak. Wacht met wassen tot je het gaat koken. Okra blijft tot vier dagen goed in de koelkast.
Ik heb de okra online besteld bij Groentebroer.nl
Tips:
- Zorg ervoor dat de okra helemaal droog is voordat je ze bakt om te voorkomen dat er olie spettert. Je kunt ze na het wassen droogdeppen met keukenpapier.
- Voor een gezondere versie kunt u de okra in de airfryer bakken in plaats van in de frituurpan.
- Dit gerecht is lekker als bijgerecht bij Mexicaans rundvlees.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Knapperige gekruide Okra:
Equipment
- wok
Ingrediënten
- 250 gr okra
- 4 el plantaardige olie
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl korianderpoeder
- ¼ tl gerookte paprikapoeder
- zout
- 3 takken koriander
Instructies
- Spoel de okra’s schoon onder de kraan en dep ze droog. Snijd de dikke exemplaren in de lengte doormidden.
- Verhit plantaardige olie in een wokpan op hoog vuur en bak de okra hierin tot ze goudbruin en knapperig zijn (ongeveer 3-4 minuten).
- Bestrooi ze tijdens het bakken met de specerijen.
- Garneer de okra met korianderblaadjes.