De feestdagen zijn bij uitstek het seizoen om koekjes te bakken en je kunt niet fout gaan met deze boterachtige shortbread koekjes. Een royale dosis gedroogde cranberries en gehakte pistachenoten geven je traditionele shortbread een feestelijk tintje. Maak dit recept voor cranberry pistache koekjes voor vrienden, familie (of zelfs de Kerstman zelf) om de kerstsfeer te verspreiden.
Cranberry pistache koekjes zijn boterachtige koekjes gevuld met zoete gedroogde cranberries, sinaasappelschil en pistachenoten. Dit recept is perfect voor de feestdagen.
Feestelijke smaken
Ik hou van alles wat cranberry en sinaasappel is. De smaken zijn zo lekker samen, vooral tijdens de feestdagen.
Ik hou van deze koekjes omdat ze boterachtig, knapperig en gevuld zijn met cranberries, sinaasappel en pistachenoten. De cranberry-sinaasappelcombinatie is altijd perfect, maar met de toevoeging van pistachenoten? Zijn ze lekker en zo feestelijk!
Ik vind het ook geweldig dat dit een recept voor koekjes is die je in plakjes kunt snijden en bakken. Ze zijn zo makkelijk te maken. Je moet het deeg wel koelen, maar je kunt het ook van tevoren maken. Dit deeg blijft tot 5 dagen goed in een logboek in de koelkast. Je kunt het deeg ook invriezen, wat handig is, vooral tijdens de drukke feestdagen.
Maken
- Je maakt het deeg en voegt daar de gedroogde cranberries en pistachenoten bij. Kneed het deeg een beetje tot de cranberries en pistachenoten gelijkmatig verdeeld zijn.
- Vorm het deeg met je handen tot een lange ronde rol en doe dit in een groot stuk plasticfolie.
- Koel minstens vier uur, bij voorkeur een nacht. Koelen van het deeg is verplicht.
- Wanneer je klaar bent om te bakken, verwarmt u de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier.
- Haal de deegrol uit de koelkast en gebruik een scherp mes om de het in plakjes te snijden. Leg de plakjes op de bakplaten en bak ze gedurende 10-12 minuten in de hete oven.
- Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Leg op een rooster en laat volledig afkoelen. Hieronder vind je het hele recept.
Meer recepten voor Kerstkoekjes:
- Craquelé speculaas beurre noisette koeken
- Red velvet koeken
- Appelkransjes van bladerdeeg
- Bladerdeegkoekjes met jam, walnoten en cranberries
- Schuimkoekjes met cranberries en pecannoten
Tips:
- Als je geen keukenmachine hebt, kan je een standmixer of handmixer gebruiken om de boter, suiker en sinaasappelschil te kloppen. Meng de bloem en het zout erdoor. Roer de cranberries en pistachenoten erdoor met een spatel en vorm dan de rol.
- Bak de koekjes vooral niet te lang, anders worden ze droog.
- Bewaar de koekjes maximaal 1 week in een luchtdichte trommel op het aanrecht.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Cranberry pistache koekjes:
Equipment
- keukenmachine
Ingrediënten
- 225 gr roomboter op kamertemperatuur
- 100 gr suiker
- 1 el sinaasappelzeste
- 1 tl vanille-extract
- 260 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 snufje zout
- 75 gr gedroogde cranberries
- 75 gr pistachenoten gehakt
Instructies
- Hak de gedroogde cranberries en pistachenoten fijn (eventueel pulserend in een keukenmachine). Zet dit dan apart.
- Doe de zachte boter, suiker, sinaasappelschil en vanille-extract in een keukenmachine. Meng tot het gemengd is.
- Voeg de bloem en het zout toe en meng tot er een deeg ontstaat. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven plat oppervlak en druk het uit tot een platte cirkel.
- Bedek met de cranberries en pistachenoten en druk ze in het deeg. Kneed het deeg een beetje totdat de cranberries en pistachenoten gelijkmatig verdeeld zijn.
- Vorm het deeg met je handen tot een rol van ongeveer 30 cm lang. Leg de rol op een groot stuk plasticfolie op het aanrecht en rol tot een gelijkmatig ronde rol.
- Leg het minstens 4 uur in de koelkast, bij voorkeur een nacht. Sla dit deel niet over. Je kunt het tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
- Bakken: verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier. Haal de koekjesdeegrol uit de koelkast. Snijd dit in met een scherp mes plakken van ongeveer 0,6 cm.
- Leg de plakjes op de bakplaten, schuif dit in de oven en bak in ongeveer 10-12 minuten
- of tot de koekjes licht goudbruin zijn aan de randen.
- Haal uit de oven (ze zijn nu nog zacht) en laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Leg op een rooster en laat volledig afkoelen.



